View Single Post
Vechi 15.04.2014, 14:39:20
TINERI PENTRU ROMANIA's Avatar
TINERI PENTRU ROMANIA TINERI PENTRU ROMANIA is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.08.2010
Locație: Mai multe localități
Religia: Ortodox
Implicit

POVESTE DE PAȘTI
autor necunoscut

Cândva, de mult, într-un sat liniștit de pe la noi se ținea un târg în preajma Paștelui.
Oamenii se îmbrăcau în haine de sărbătoare și veneau în piața mare ca să-și vândă produsele.
Firea însăși lua parte la ce se întâmpla. Soarele strălucea, merii se îmbrăcau în alb, gâzele zumzăiau și florile înmiresmau aerul.
În timpul unui astfel de târg toți își lăudau marfa cât îi ținea gura. Doar o babă tăcea. Singura ei avere era o găină slabă care-i făcea ouă cât nucile.

Baba ofta: „Sunt săracă, găinușo, te-am hrănit rău și-mi faci ouă pe care nu le cumpără nimeni. Trebuie totuși să vând ceva pentru că nu am bani și mă tem că pe tine va trebui să te pun pe tarabă.”
La auzul acestor vorbe găina începu să strige: „Fie-ți milă stăpână! Nu vreau să ajung friptură. Dacă mă mai ții îți promit că la anu’ o să-ți fac niște ouă pe cinste.”
Baba nu crezu nimic din ce auzise, dar se lăsă înduioșată și se întoarse acasă cu găina.

Trecu un an.
Baba, din ce în ce mai săracă, nu mai avea ce să-i dea de mâncare găinii.
Târgul se apropia și biata pasăre era tot mai vlăguită. Ea înțelese că nu va putea face ouă mai mari ca în urmă cu un an și deznădăjduită se duse pe un câmp ca să se vaiete: „Ce o se întâmple cu mine dacă nu pot să-i dau stăpânei ouă mai mari? De data asta sigur va fi nevoită să mă vândă și voi sfârși în farfuria cine știe cui.”
Abătută, ea nu-și dădu seama că florile, gâzele și niște iepurași o ascultau. Pe toți zbuciumul ei îi mâhnise. Și pentru că se înnopta florile îi încropiră găinii un de culcuș, gâzele își întinseră aripile deasupra ei ca s-o ferească de frig, iar iepurașii se rugară la Dumnezeu s-o ajute.

Dimineața, când se trezi, găina se simți atât de întremată că începu să cotcodăcească veselă și făcu o grămadă de ouă. Și ouăle acelea nu erau ouă obișnuite. Erau mari, colorate în culori vii și chiar împodobite cu desene.
Fericită găina alergă la stăpâna sa. Aceasta cercetă cu atenție ouăle unul câte unul apoi le puse în șorț și-i spuse găinii: „Te-ai ținut de cuvânt. Sunt cele mai grozave ouă pe care le-am văzut. Am făcut bine că nu te-am vândut.”

În ziua târgului ouăle aduse de babă le-au plăcut tuturor. Lumea s-a îmbulzit ca să le cumpere și biata femeie a adunat mai mulți bani decât avusese în întreaga ei viață.
De atunci în preajma Paștelui oamenii din sat, apoi din Țară și din lume au început să vopsească ouă încercând să imite ouăle făcute de găina babei, dar nu au reușit niciodată să le facă la fel de frumoase.