Citat:
În prealabil postat de calinp
antoniap
se pare ca ti s-au terminat argumentele, daca incepi cu pocairea. ortodoxia e sinonima cu ecumenismul
|
Cand mi se termina argumentele, apelez la altii.
Am dat cautare ,,ecumenism si ecumenicitate'' si iata ce am gasit:
<<” Care este diferența între ecumenicitate și ecumenism?”
Una este ECUMENICITATEA - DEPLINĂTATEA, universalismul, sobornicitatea Bisericii Ortodoxe
și alta este ECUMENISMUL, mișcare INTERNAȚIONALISTĂ care vrea să amalgameze toate ”bisericile” (auto)intitulate ”creștine”, inclusiv sectele recente gen ”Martorii lui Iehova”, devenite între timp ”confesiuni” ”creștine”).
În dogmă nu există concesie - ceea ce propune ecumenismul. Între altele, ce noimă poate avea ”dialogul” - nu mai vorbim de unitate - cu anglicanii, de exemplu, când aceștia ”binecuvântează” căsătorii homosexuale?
Biserica Ortodoxă este ECUMENICĂ (universală), dar NU ECUMENISTĂ. Și rămâne ecumenică atâta vreme cât nu cade în ispita ecumenismului.
ECUMENICITATEA constituie expresia deplinătății Bisericii și se propune și celorlalți, fără să se împartă sau să se ajusteze după concepțiile omenești.
Faptul că ortodocșii refuză, pe baza hotărârilor canonice (ale Sfinților Apostoli și ale celor șapte Sinoade Ecumenice), orice contact cultic și sacramental cu eterodocșii, nu înseamnă că privează de dragostea creștină oamenii în general, în planul relațiilor social-umane. Biserica Ortodoxă se roagă, conform poruncii scripturistice, pentru pace în lumea întreagă (”să faceți cereri, rugăciuni, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii... ca să petrecem viața pașnică” - Timotei), dar misionarismul social, ospitalitatea creștină, buna cuviință nu trebuie să aibă a face cu promovarea minimului dogmatic.
Biserica Ortodoxă este definită chiar în DEX ca fiind ”singura confesiune creștină care a păstrat neschimbate dogmele, tradiția, cultul și organizarea bisericească fixate încă de la începuturile creștinismului, prin Sinoadele Ecumenice” (șapte la număr).>>