Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Un scurt gand,sper sa nu fie nepotrivit, in extenso fata de subiectul topicului.Cautand mai multe date si informatii,in scrierile evreiesti,despre personajele istorice intalnite in NT am gasit doua scurte citate despre Simon ben Gamaliel,cel care a avut o atitudine inteleapta fata de apostoli (FA 5:34-39). In alt context el spunea asa:,,Mi-am petrecut toata viata printre intelepti si nimic nu mi s-a parut mai binefacator decat tacerea.Cine vorbeste prea mult impinge la pacat".Acelasi personaj a mai avut un dialog interesant,la distanta,cu un alt invatator evreu,Rabbi Mona: ,,Rabbi Simon ben Gamaliel spunea:Lumea se sprijina pe trei lucruri: dreptate,adevarul si pacea.Rabbi Mona a spus: Acestea trei sunt unul si acelasi lucru,caci daca este dreptate este si adevar.Iar daca este adevar este si pace".Desi nu sunt convins ca-i apartine tot lui,intr-un alt citat se spunea:,,Cine vede un idol de lemn sa-l slaveasca pe Dumnezeu cu cuvintele:Laudat fie Domnul care are rabdare si blandete fata de aceia care nu lucreaza dupa voia Lui".
|
"Parintele Luminilor" - adica toate valorile (nu doar dreptatea, adevarul si pacea) "sunt unul si acelasi lucru".
Toate valorile converg intr-o singularitate.
Este un caz particular al unitatii in diversitate.
--------------------
In crestinism nu se abordeaza intelegeri ca relativitatea singularitatii si relativitatea pluralitatii.
Astfel ca, este dificil, fara o instruire adecvata, sa feresti mintea de cele doua extreme.
Sa fie gasita calea de mijloc in acest aspect profund.