Citat:
În prealabil postat de AlinB
Deci, daca inteleg bine, tu spui ca Harul "exterior" lumineaza si mantuieste si pe cei din afara Bisericii?
Sau mutam granitele si ii consideram si pe ei "inauntru" datorita lucrarii Harului "exterior" ?
|
Nu, harul exterior nu mantuieste, tocmai de aceea am zis exterior, ca sa fie diferenta intre harul interior, din Sfintele Taine. Aceasta explicatie nu e a mea, o gasim la Sfantul Serafim de Sarov:
http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ea_duhului.htm
Citat:
În prealabil postat de AlinB
In al doilea rand, cred ca gresesti vizavi de cunoasterea acelora, adevarul despre Dumnezeu a fost aflat de la stramosii lor, fiind transmis prin Traditie.
|
Din moment ce la potop doar Noe si familia au scapat, ce traditie aveau ceilalti, cand toti erau mari pacatosi? Traditia aceasta era poate in perioada de inceput, dar datorita faptului ca oamenii inca puteau vorbi direct cu Dumnezeu. Iar dreptul Iov a trait inaintea lui Moise, deci inaintea Legii scrise, avea doar glasul constiintei, nimic scris.
Oricum, toti acestia, inclusiv dreptul Iov sau Avraam spunem ca nu s-au putut mantui inaintea venirii Mantuitorului, deci chiar daca ar fi cineva ca Iov tot n-ar face nimic daca nu ar beneficia de Botez. Vezi si mesajul de pe celalalt topic, adresat lui Iustin. Harul a adus mantuirea, harul de la Cincizecime si pe care il avem in Sfintele Taine. E foarte simpla invatatura ortodoxa, altfel se nasc o mie de complicatii si intrebari. Iisus a spus ca cine nu se va boteza nu se va mantui, tu pe cine crezi? Ce importanta are ca pastorul John spune altceva sau ca logica unuia spune cum e rational sa fie. Avem direct de la sursa adevarul, revelatie directa. Daca Iov sau alti mari sfinti nu s-au putut mantui (pana la Hristos), cum s-ar putea mantui un saman sau altcineva? E adevarat, exista botezul sangelui sau al dorintei (la catehumeni), dar tot la cei ce au dreapta credinta, nu la pagani sau eretici.