View Single Post
Vechi 26.04.2014, 21:05:16
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Până la lacrimi mi-e milă de oamenii care nu cunosc pe Domnul, care nu cunosc milostivirea Lui. Dar nouă Domnul ni S-a arătat prin Duhul Sfânt, și noi viețuim în lumina sfintelor Sale porunci.
Lucru minunat: harul mi-a dat să înțeleg că toți oamenii care iubesc pe Dumnezeu și păzesc poruncile Lui sunt plini de lumină și asemenea Domnului; dar cei ce se împotrivesc lui Dumnezeu sunt plini de întuneric și asemenea vrăjmașului.
E și firesc aceasta. Domnul e Lumină (I Ioan 1, 5) și El luminează pe robii Săi, dar cei ce slujesc vrăjmașului au primit de la el întunericul.
Am cunoscut odată un băiețel. Era ca un înger: ascultător, conștiincios și blând, alb și îmbujorat la față, cu ochi luminoși, adânci, buni și liniștiți. Dar când a crescut, a început să trăiască în necurăție și a pierdut harul dumnezeiesc; iar când a ajuns la treizeci de ani semăna în același timp cu un om și cu un demon, cu o fiară sălbatică și un tâlhar, și toată înfățișarea lui era aspră și înfricoșătoare.
Am cunoscut și o fată foarte frumoasă, cu o față atât de luminoasă și plăcută, că multe fete pizmuiau frumusețea ei. Dar păcatele au făcut-o să piardă harul, și abia de te mai puteai uita la ea.
Dar am văzut și altceva. Am văzut oameni care veneau în monahism cu fețe urâțite de păcate și de patimi dar care prin pocăință și printr-o viață cucernică s-au schimbat și au ajuns foarte plăcuți la vedere.
Odată Domnul mi-a dat să văd la Vechiul Russikon un ieromonah duhovnic la vremea mărturisirii, în chipul lui Hristos. Stătea în picioare în locul în care se ascultă mărturisirile strălucind în chip negrăit și, deși părul său era cu totul alb din pricina vârstei înaintate, fața lui era frumoasă și tânără, ca a unui băiat. Am văzut un asemenea chip la un episcop în timpul Liturghiei. L-am văzut așa și pe părintele Ioan din Kronștadt, care prin fire era la înfățișare un om obișnuit, dar prin harul lui Dumnezeu fața sa strălucea ca un Înger și voiai să te uiți la ea. Astfel, păcatul urâțește pe om, dar harul îl face frumos.

(Cuviosul Siluan Athonitul, Între iadul deznădejdii și iadul smereniei, Editura Deisis, 1996, pp. 102-103)