Subiect: Predica de azi
View Single Post
Vechi 27.04.2014, 21:12:07
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit << continuare >>

Viața mea este Hristos.

Au existat o mulțime de sfinți care au putut spune aceste cuvinte. Acest lucru îl puteau spune Cuviosul Serafim de Sarov, Sfântul Dimitrie al Rostovului, Sfântul Pitirim al Tambovului. Toți au trăit numai cu Domnul Iisus Hristos, toți au putut spune: Viața mea este Hristos.

Să ne adresăm dar oamenilor în mijlocul cărora trăim și să-i întrebăm pe fiecare:

„Cu ce trăiești?”

Dacă îl vom întreba pe un învățat, el va răspunde:

„Eu traiesc cu știința”.

Și noi cu tulburare îi vom răspunde:

„Doar cu atât? Pentru tine este importantă doar cunoașterea naturii? Domnul Iisus Hristos pentru tine nu reprezintă nimic? De rănile lui Hristos nu-ți amintești niciodată?”

El va spune:

„Sunt prea ocupat ca să ma gândesc la aceasta”.

Să ne adresăm oamenilor politici și să-i întrebăm:

„Cu ce trăiți voi?”

Ei vor spune:

„Noi trăim pentru a transforma, pentru a perfecționa viața omenească, pentru a face reforme care îi vor face pe oameni mai fericiți”.

Iar noi vom spune:

„Da, este o sarcină demnă, dar oare nu știți că Domnul Iisus Hristos, cu mult timp înaintea voastră, a rezolvat această sarcină în așa fel cum nimeni dintre voi nu poate s-o facă? El a arătat singura cale pe care, dacă vom merge, viața noastră va fi plină de lumină”.

Ei cu siguranță nu vor fi de acord cu noi, ci vor continua să se ocupe cu propriile lor activități.

Să ne adresăm oamenilor simpli și să-i întrebăm:

„In ce constă viața voas*tră?”

Ei ne vor spune:

„Viața noastră constă în grija de familie, de pâinea cea de toate zilele, de îmbrăcăminte”.

Iar noi îi vom întreba:

„Oare n-ați auzit niciodată că nu doar cu pâinea cea de toate zilele va fi viu omul, că Dumnezeu cunoaște toate necesitățile tale, că dacă Ii vei sluji Lui cu toată inima nu va trebui să te îngrijești de ziua de mâine?”

Să ne îndreptăm spre cartierele întunecate, sumbre ale orașelor și să-i intrebăm pe cei ce locuiesc acolo:

„Cu ce trăiți?”

Unul ne va răspunde:

„Viata mea consta in bautura și in tutun”.

Altul va spune:

„Viața mea constă în ho*ție și în ucidere”.

Doamne, cât mai curând să ne întoarcem de la întuneric, să plecăm din acel întuneric în care trăiesc oamenii nefericiți! Cât de puțini sunt cei care in aceste zile sfinte ale Săptămânii Patimilor, sau măcar în ziua Vinerii Mari, au respectat postul, gândind că în această zi Domnul a fost pironit pe Cruce!

Cât de puțini sunt cei care își amintesc de Hristos, cât de mulți sunt cei despre care s-a spus de către Apostolul Pavel un cuvânt cumplit, cutremură*tor:

Dacă cineva încalcă legea lui Moise și fără mila este ucis pe cuvântul a doi sau trei martori, cu cât mai aspră credeți voi că va fi pedeapsa meritată de cel ce L-a calcat in picioare pe Fiul lui Dumnezeu si I-a nesocotit sangele testamentului prin care s-a sfințit, și a batjocorit Duhul harului? (Evrei 10, 28-29)

O, Doamne! Cât de mulți, sunt cei din popor care L-au calcat in picioare, care au nesocotit Sângele lui Hristos și chiar l-au batjocorit!

Va auzi oare cineva dintre noi, în ziua înfricoșătoarei Judecăți, aceasta condamnare a lui Pavel? Oare va muri cineva dintre noi cu moarte veșnica pentru că L-a călcat în picioare pe Fiul lui Dumnezeu, nu s-a gândit la ranile lui Hristos, nu s-a închinat lor, nu le-a pipăit cu credința lui?

Să nu fie!

Să ne îndreptăm cu toată inima spre rănile lui Hristos, să primim din acest izvor veșnic al dragostei, dragostea sfântă!

Să pătrundă și în inimile noastre șuvoiul dragostei Dumnezeiești din inima lui Hristos!

Și va fi cu noi ceea ce spune Solomon în Pildele sale:

Ii iubesc pe cei ce Ma iubesc.

El ii iubește pe toti care Il caută, le dă harul Său tuturor celor care își amintesc de rănile Lui și le sărută duhovnicește.

Cu noi va fi Insuși Domnul Iisus Hristos, precum a spus:

Cel ce Mă iubește pe Mine iubit va fi de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui (Ioan 14,21).

Orice om, care-L va iubi pe Hristos, va fi iubit de Dumnezeu, i Se va arăta Hristos Insuși, precum S-a arătat multor sfinți, aleșilor Săi.

El Se va arăta celui care cu dragoste fierbinte sărută rănile Lui, care … va exclama împreună cu Apostolul Toma:

Domnul Meu și Dumnezeul meu!“.

Extras din Sfantul Luca al Crimeei, Predici, Ed. Sophia, Bucuresti, 2009