View Single Post
Vechi 02.05.2014, 18:04:59
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Pr. Sofian Boghiu despre Taina Spovedaniei

Spovedania este ca o baie în care ne spălăm de toate întinăciunile lăuntrice, sufletești. Știți dumneavoastră, dacă cineva, fiind murdar, nu s-ar spăla măcar o săptămână, cred că ar mirosi foarte urât ! Dar, dacă măcar un an nu s-ar spăla ? Sunt unii oameni care nu se spovedesc ani de zile ! Dacă nu s-ar spăla ani de zile, cred că ar trebui să stea multe zile să-și curețe mizeria de pe trupul omenesc, așa de mult s-ar aduna mucegaiul și putrezirea materiei pe trupul lor nespălat ! Cam așa se întâmplă cu Sfânta Spovedanie ! Sunt persoane care se îngrijesc cu regularitate, însă sunt unii, care nu se spovedesc cu anii. Am întâlnit persoane care treizeci de ani nu s-au spovedit; alții, bătrâni de 80 de ani, atunci au venit să se spovedească. Cât a trebuit să sufere acest suflet omenesc, ca și poată să-și pârască toate păcatele făcute în toată viața lui ! În cartea lui Iov este acest cuvânt : Dacă ar fi viața omului numai de o zi, nu ar fi fără de păcat! Noi facem păcate și cu gura, vorbind vorbe netrebnice, și cu ochii, privind ce nu trebuie să privim, și cu urechile, auzind ce nu trebuie să auzim. Cu toate simțurile noastre suntem infectați de aceste răutăți, de aceste lucruri urâte care spurcă lăuntrul nostru. Și cum ați mai auzit, trupul nostru este numit templu al Duhului Sfânt, Biserica Dumnezeului Celui viu. Acest templu al Duhului Sfânt trebuie păstrat în curățenie pentru că în el locuiește Duhul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt. Dacă în fiecare zi ne întinam, ne spurcam viața cu tot felul de păcate și patimi, acest lăuntru al nostru cum mai arăta înaintea lui Dumnezeu, Cel atotsfințit și atotcurat? De aceea este nevoie de această spălare lăuntrică, care se face prin Sfânta Spovedanie. Este însuși Taina lacrimilor. Pentru că, așa cum prin Sfântul Botez ne curățim prin apă sfințită a Botezului, tot așa în cursul vieții noastre, cu lacrimi spălăm sufletul de păcatele noastre. Este această Taină a Pocăinței, a regretului, a părerii de rău de tot ceea ce am făcut în viață până în clipa în care ne botezăm, prin " botezul lacrimilor și al sfintei căințe ". De aceea taina aceasta este mare. Dacă luăm Sfânta Împărtășanie fără Spovedanie, riscăm să fim pedepsiți de Dumnezeu, pentru că am îndrăznit că, în acest vas urât și murdar, care a devenit trupul nostru, să punem acest mărgăritar de mare preț, Sfânta Împărtășanie, Care este Trupul tainic al Domnului nostru Iisus Hristos.