- Părinte, ati spus că în vremea rugăciunii trebuie să evităm să aducem în mintea noastră diferite imagini din viața lui Hristos etc. De ce?
- Pentru ca să nu ne înșele diavolul cu închipuirile. Imaginația este bună, este o putere mare, dacă se pune în valoare. Unii oameni pot vedea, de pildă, un peisaj, iar după un an să-și aducă aminte de el exact așa cum este și să-l zugrăvească. Aceasta este o aptitudine pe care Dumnezeu o dă omului, dar diavolul o exploatează. Cei care se înșeală, orice văd sau citesc și le închipuie cum vor ei și după aceea această imagine închipuită o cred ca realitate. Ca să fie ajutați au nevoie, sărmanii, de multă supraveghere, pentru că diavolul mereu îi înșeală.
De aceea, cel care are o imaginație bogată din fire, trebuie să-și facă probleme atunci când i se spune că nu gândește bine și să-și pună semne de întrebare gândului său. Am cunoscut o femeie simplă care se ruga mereu și-L ruga pe Hristos să i Se arate în această viață, mai ales că nu-L va vedea, precum spunea ea, în cealaltă. Și într-adevăr, Hristos i S-a arătat în timpul împărtășirii înlăuntrul Sfântului Potir ca un Prunc, cu părul plin de sânge, după care a dispărut și astfel a putut să se împărtășească. După întâmplarea aceasta diavolul a început s-o chinuiască cu gândul că este ceva. Apoi a început s-o chinuiască cu închipuirea și îi prezenta mereu filme cinematografice. Când am ieșit odată în lume, am găsit-o într-o casă și am auzit închipuirile ei ce le spunea bărbaților și femeilor care erau adunați acolo. Mult m-am chinuit s-o aduc la liman. Singura soluție a fost să-i dau o scuturătură bună înaintea tuturor, ca să se facă cunoscute înșelările ei și să se smerească.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, Vol. III-Nevointă duhovnicească, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 229-230)