View Single Post
Vechi 05.05.2014, 21:36:07
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Da, dacă ierți, Dumnezeu te iartă

Dacă Dumnezeu mă iartă în măsura în care iert, atunci ca să mă ierte nu trebuie neapărat să mă schimb? Ajunge să iert la rândul meu?
Da, dacă ierți, Dumnezeu te iartă. În Patericul Egiptean se povestește o întâmplare. A murit un frate care era cunoscut ca fiind foarte nepăsător. Se mai îmbăta, glumea, nu-și făcea pravila. Și iată că s-a apropiat ziua să moară. Fratele era bucuros, liniștit, fericit. S-au apropiat Bătrânii, care știau ce înseamnă o astfel de moarte, pentru că omul păcătos înaintea morții este panicat, este speriat..., și l-au întrebat: „Frate, ce ești așa bucuros, ce ești așa vesel? Mergi la Dumnezeu la judecată și noi te știm că nu prea te-ai îngrijit de rânduiala călugărească... Ce pricini ai să te bucuri?" Fratele a zis: „E, Părinților, eu toată viața mea una am păzit, pentru că s-a zis: nu judecați și nu veți fi judecați; și acum aștept să mă duc la Dumnezeul meu ca să facă ceea ce a zis, pentru că eu nu am judecat pe nimeni în viața mea." Și Părinții au zis: „Bine a făcut fratele nostru și drept este cuvântul lui". Așa să facem și noi. Păi, dacă așa a zis Mântuitorul, ce-o mai sucim? Dacă nu judecăm, avem nădejde de mântuire mai mult decât pentru oricare altă nevoință, pentru că El nu a zis: „Precum postiți, așa vi se va ierta; precum vă rugați, așa vi se va ierta, ci precum iertați, așa vi se va ierta". Este virtutea care ne dă cea mai mare nădejde dintre toate, pentru că Hristos a revenit obsedant cu făgăduința că o va răsplăti cu iertare. Așa că, să îndrăznim, dacă am iertat, să îndrăznim să cerem de la Dumnezeu iertare. Dar inima singură simte asta. Începe să simtă mila lui Dumnezeu, începe să simtă dragostea lui Dumnezeu. În măsura în care iartă, omul începe să-l vadă pe Dumnezeu milostiv, bun. (Nimeni nu poate ierta fără ca mai întâi să-și schimbe omul lăuntric, fără să-și înăbușe egoismul și răutatea din sine. Omul firesc nu iartă, el din instinct se apără și se îndreptățește, și chiar atacă pentru a se păstra pe sine, ca un animal. Iertarea este cu putință doar în Duhul Sfânt, Care se agonisește printr-o lucrare neîncetată - chiar dacă nevăzută în afară -, este o însușire a noii făpturi în Hristos).
(Ieromonah Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, ediția a doua, Editura Cathisma, București, 2006, pp. 103-104)

Last edited by cristiboss56; 05.05.2014 at 21:38:37.
Reply With Quote