Citat:
În prealabil postat de Florinvs
Dupa 1921 intradevar nu se mai punea problema "exploadarii taranilor de catre boieri", deoarece prin reforma agrara din acel an marile proprietati au fost impartita la tarani. Prin reforma agrara din 1921 au fost expropiate cca 6 milioane ha, care au fost impartite la cca 1.400.000 capi de familie. Astfel incat Romania devine brusc dintr-o tara de mari latifundiari o tara de mici proprietari de pamant, proprietatile de pana la 5 ha reprezentand cca 75% din totalul proprietatilor agricole.
Din pacate conducatorii de atunci s-au oprit la jumatate. Urmatoarea etapa ar fi trebuit sa fie stimularea de creerea de cooperative si asociatii agricole.
Din cauza faramitarii pamantului, acesta nu putea fi lucrat in mod eficient, pe mari suprafete compacte, cu tehnica moderna. Taranul roman din perioada interbelica lucra pamantul cu mijloace arhaice, mecanizarea agriculturii era foarte redusa, irigatiile aproape nu existau. Ca urmare si productivitatea la hectar era redusa, pretul de cost al produselor agricole era mare si astfel era dificil de concurat cu agricultura din tarile vestice sau din tari precum SUA sau Canada.
Nu zic- erau si aspecte pozitive in mediul rural- moralitatea taranilor, relatiile sociale, o anumita stabilitate, etc insa din punct de vedere economic erau serioase ramaneri in urma fata de alte state europene.
Eforturi in privinta scolarizarii populatiei sau facut atunci, inclusiv prin eforturile lui Constantin Angelescu, insa analfabetismul nu a fost eradicat decat in anii 50'.
|
Va felicit pentru nivelul d-voastra de cunostinte, aveti cultura, va urmaresc multe postari, am multe de invatat, in multe domenii sunteti informat, civilizat, se vede ca ati citit mult!
Doamne ajuta!