Incontestabil, învățătura creștină curentă despre căsătorie s-a clădit pe o filozofie finalistă. Influențele subiacente budismului hindus, dualismului persan, maniheismului, gnosticismului se potriveau cu filozofia antichității care nega existența femeii ca persoană. Pentru Aristotel numai masculinul este măsura tuturor lucrurilor, om prin excelență. Femeia este un bărbat nereușit, o ființă degenerată.
Un gânditor catolic, R. Flacélière, scrie prudent, dar clar: „Expunerea clasică a scopurilor căsătoriei... este dezvoltată mai cu seamă de Sfântul Augustin, apoi, mai sistematizat, la Sfântul Toma d'Aquino.
Indrăznim să mărturisim că această teologie nu ni se pare că ar exprima într-un mod prea fericit esența căsătoriei creștine. Nu trebuie să uităm că Sfântul Toma era tributar, pe de o parte, lui Aristotel (și mai ales concepțiilor lui biologice) și, pe de altă parte, Părinților... care nu reușiseră să facă total abstracție de organizarea socială a vremii lor”. Și mai departe: „Dacă el (Sfântul Toma) dă (iubirii) un loc mai curând umil și subordonat, este din cauza unei mentalități care venea de departe și care persista încă în secolul al XIII-lea.
După unul dintre cei mai eminenți teologi catolici, rector al Universității din Tübingen, F.-X. Arnold,
această moștenire „a condus la regretabile rătăciri mai mulți Părinți neoplatonici, mai mulți asceți ai Bisericii primare... Eroarea biologică a lui Aristotel (negarea egalității biologice) și-a făcut loc până în gândirea teologilor creștini care și-au imaginat că sunt datori să-l considere pe gânditorul din Stagira "Filozoful" prin excelență. Până la prințul înaltei scolastici, Sfântul Toma d'Aquino,
toți au fost, ca și el, victima efectelor răufăcătoare ale gândirii aristotelice asupra problemei care ne preocupă”
Mulți asceți și-ar fi însușit cu plăcere concepția pesimistă a lui Schopenhauer, care situează femeia între om și animal. Capcană a naturii, de o abilitate demonică, ea atrage bărbatul la căsătorie și copulație. Sau pe aceea, atât de cunoscută, a lui Nietzsche: la femeie totul are soluția ei: sarcina. La fel Kant, în Doctrina Dreptului, își formulează faimoasa definiție a căsătoriei: fiecare dintre cei doi contractanți își dă unul celuilalt dreptul asupra propriului trup în timpul vieții, ceea ce înseamnă folosirea reciprocă legalizată a organelor genitale. Tot misterul iubirii este redus la contractul unei celule reproducătoare. Celula este inserată în contextul juridic și sociologic, proliferează un timp, se multiplică, apoi, într-o zi, decade și dispare înlocuită de următoarea.
Pentru dascălul teologiei păcatului originar, senzualitatea, prin care se manifestă cel mai puternic păcatul originar, e întotdeauna amestecată în actul conjugal: omul roșește pentru aceasta, dar scopul pozitiv al procreației îl scuză. Actul conjugal este un mijloc determinat în întregime de scopul pe care îl are în vedere.
Ascetic vorbind, căsătoria este un paliativ al concupiscenței; remedium concupiscentiae, tolerat și legitimat în vederea binelui procreației, bonum prolis. Concupiscentia est malum quo quis bene utitur, căsătoria nu este decât o concesie făcută naturii și o stare căreia îi sunt inerente păcatele ușoare. De Bono conjugali stabilește o ierarhie descrescătoare a celor trei bunuri ale căsătoriei: bonum prolis, bonum fidei, bonum sacramenti. Deși căsătoria e o instituție eclesială, cei desăvârșiți sunt totuși chemați să-i limiteze folosirea și să se orienteze spre abstinența totală.
Cititi mai mult din "Taina Iubirii" aici ->
http://www.sufletortodox.ro/arhiva/c...20ortodoxe.pdf