Subiect: Sunt singura!
View Single Post
  #233  
Vechi 12.05.2014, 15:11:54
Mandea77 Mandea77 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.12.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 228
Lightbulb Taina omului si taina cununiei - 2

Unii ortodocși confundă contracepția (sau controlul asupra sarcinii) cu avortul, crezând că acele canoane împotriva avortului se aplică și în cazul prevenirii sarcinii. Dar fertilizarea sau viața deja formată este una, și posibilitatea teoretică este cu totul altceva. O altă confuzie se naște dintr-o greșită înțelegere a celor scrise despre Onan în Cartea Facerii (38:8-10).

Legea iudaică prevedea ca Onan să o ia de nevastă pe văduva rămasă fără copii a fratelui său Er și „să ridice urmași fratelui său”. Legea spunea: „Întâiul născut pe care-l va naște ea să poarte numele fratelui lui cel mort, pentru ca numele acestuia să nu se șteargă din Israel” (Deut. 25:6). Onan nu dorea un copil care să poarte numele lui Er, nu al său: „Știind însă Onan că nu vor fi urmașii ai lui, de aceea, când intra la femeia fratelui său, el vărsa sămânța jos, ca să nu ridice urmași fratelui său. Ceea ce făcea el era rău înaintea lui Dumnezeu și l-a omorât și pe acesta.” Păcatul săvârșit de Onan nu era o metodă „anticoncepțională”, ci o formă de a refuza să ridice un urmaș fratelui său care murise.

Spre deosebire de romano-catolicism, ortodoxia nu crede că sămânța omenească în sine (bărbătească sau femeiască) constituie viața omului. Dacă ar fi așa, atunci bărbatul sau femeia (cel puțin femeia) ar putea să se reproducă singuri, fără ajutorul celuilalt. Dar Dumnezeu „nu a lăsat ca femeia să zămislească prunci fără bărbat; dacă ar fi lăsat, ea ar fi sieși suficientă.”

Ortodoxia respinge sistemul de credință latin care atribuie ființei „posibilități pure” (idei abstracte privind potențialitatea lucrurilor). Teologia scolastică susține că măsurile de precauție pentru ca spermatozoidul să nu fecundeze ovulul sunt un păcat, deoarece posibilitățile lucrurilor există, într-o anumită măsură, în mintea și esența lui Dumnezeu, pentru că Lui îi place să cugete la acestea.

Așadar, potrivit romano-catolicismului, a împiedica zămislirea unei ființe omenești înseamnă a distruge ceva care își are ființa și realitatea în Dumnezeu. Acest sistem de gândire nu își are originea în Evanghelie, ci în definițiile și speculațiile filosofilor greci.

Poruncile lui Dumnezeu sunt date tuturor oamenilor. Dacă „Creșteți și vă înmulțiți” (Fac. 1:28) se referă exclusiv la reproducerea sexuală, gândiți-vă cât de mare este păcatul celor care își irosesc viețile încăpățânându-se să încalce această poruncă. Printre ei nu se află numai cuplurile fără copii, ci și monahii, monahiile, episcopii și toți cei necăsătoriți care își păstrează fecioria.

Celibatul și viața monahală sunt numite viață îngerească deoarece imită firea netrupească a îngerilor. Cu toate acestea, Dumnezeu a dat tuturor oamenilor o singură cale spre mântuire: castitatea. Aceasta este calea deopotrivă a celor căsătoriți și a celor necăsătoriți, a celor feciorelnici și a monahilor. Fecioria și castitatea în căsătorie nu înseamnă excluderea relațiilor trupești, deși există și asemenea căsătorii. Și nu este vorba de fecioria ascezei periodice, deși se întâmplă și așa. Ne referim la fecioria credincioșiei în căsătorie, credincioșia din inimă și gând, ca și cea trupească. Aceasta este castitatea și curăția celor doi care au devenit unul singur.

Atunci când o persoană necăsătorită sau chiar dedicată celibatului cade în desfrânare, vătămarea nu este la fel de gravă ca în cazul unei persoane căsătorite.

Atunci păcatul se numește adulter și consecințele acestuia sunt mult mai serioase: față de sine, căci a zdrobit orice nădejde în a afla desăvârșirea și împlinirea în unirea dintre soț și soție; față de căminul său, căci o astfel de furtună distruge integritatea existenței unuia dintre soți și poate nărui întregul cămin, asemeni pietrei din capul unghiului care este scoasă din temelia unei case. Dar Domnul spune că săvârșim adulter în inima noastră chiar și atunci când privim la altcineva cu gânduri aprinse de poftă (Mt. 5:28).

Oricine poate săvârși adulter sau desfrânare în sens duhovnicesc, chiar dacă nu în trup, cu consecințe similare (dar nevăzute) provocate de păcatul comis cu gândul. „Desfrânarea este posibilă și fără a săvârși relații trupești cu altcineva.” Adevărata feciorie și castitate este aceea care se păstrează, înainte de toate, în inimă și în gând.

Biserica (ortodoxa) a fost nevoită să anatemizeze, caterisească și excomunice, dar a apărat taina cununiei creștine:

„Dacă vreun episcop, preot, diacon sau orice alt cleric s-ar înfrâna de la căsătorie, de la carne și vin, nu pentru înfrânarea închinată Domnului, ci din scârbă, uitând că toate sunt bune foarte, că Dumnezeu a făcut pe bărbat și pe femeie, și bârfind ar huli făptura, ori să se îndrepteze ori să se caterisească și să se afurisească; tot așa și mireanul.”

Ideea că Dumnezeu a lăsat relațiile trupești numai (sau mai ales) pentru procreare îl situează pe om în rând cu celelalte animale. Mai mult chiar, aceasta face din Dumnezeu un autor al răului și un nemilos ispititor, mai viclean decât însuși diavolul. S-a ajuns astfel la o ortodoxie de tip calvin și la elitism. Pe de o parte, fiindcă Dumnezeu îi cheamă pe cei aleși (de exemplu, pe cei necăsătoriți) la mănăstire sau în pustie, departe de lume și de orice ispită lumească. Pe de altă parte, îi condamnă pe cei nealeși (bărbați și femei) să poarte cumplitul jug al viețuirii conjugale, în cea mai intimă proximitate, să fie ispitiți și atrași unul de altul, îngăduindu-le să se împreuneze doar pentru procreare, căci relațiile trupești, chiar și binecuvântate, sunt un păcat. Fiindcă această idee pervertită, care nesocotește cuvintele lăsate de Dumnezeu și de Apostol, a fost condamnată de canoanele apostolice, de primul și de al șaselea Sinod Ecumenic și de alte Sinoade.

În lumea apuseană de azi, căsătoria este desconsiderată. Relațiile conjugale și viețuirea împreună în afara căsătoriei sunt larg acceptate de societatea modernă. Este o naivitate să credem că ortodocșii, mai ales copiii noștri și tinerii, nu sunt influențați de lumea din jur. Ei ar trebui să primească Taina Cununiei în libertate, fără accentele legaliste și fără denaturările aduse de Augustin (prin doctrinele romano-catolice) fiindcă în acestea nu se află nicio taină.

Erezia nu poate nicicând înlocui adevărul și nici nu poate face lucrarea lui. Concepția papală despre căsătorie nu este decât o formulă sterilă și rigidă. Nu are puterea de a inspira și de a transforma, fiindcă este goală și lipsită de iubire. Nu Îl cunoaște nici pe Dumnezeu, după cum nu cunoaște nici omul. Premiza sa fundamentală, potrivit căreia actul conjugal este un păcat, a fost considerată eretică de Sf. Vasile, diabolică de Sf. Ioan Gură de Aur și a fost condamnată de Sinoadele Bisericii.

Această concepție absurdă nu are nimic comun cu Taina din Biserica Ortodoxă. Încercarea de a le amesteca pervertește credința curată și, în cel mai bun caz, produce doar o doctrină ambivalentă care stârnește confuzie, îndoială și un inutil sentiment de vinovăție.

„Partea cea bună”, adevărata taină a căsătoriei, nu trebuie deci ținută sub obroc. Această taină dumnezeiască neîntinată – iubirea conjugală – este încununată prin pogorârea Duhului Sfânt. În vreme ce doctrinele eretice spun că patul conjugal întinează, Ortodoxia îl preamărește drept chip al sfântului mormânt luminat de unirea plină de iubire dintre Mirele înviat și Mireasa Lui.

Unirea dintre soț și soție desăvârșește unitatea naturii lor omenești, fiind o icoană a unității Sfintei Treimi: „Cei doi au devenit un trup. Acesta nu este un simbol fără sens. Ei nu sunt chipul vreunui lucru pământesc ci chipul lui Dumnezeu Însuși.”

Last edited by Mandea77; 12.05.2014 at 15:19:32.