Subiect: Predica de azi
View Single Post
Vechi 18.05.2014, 08:28:45
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit Duminica samarinencei

Când predica, părintele Galeriu te conducea întâi, în duh, la locul și la timpul în care Mântuitorul a petrecut printre noi. Deveneai unul dintre cei care Îl înconjurau pe Hristos, sorbindu-i cu sete cuvintele:

Te așază întâi în starea potrivită a inimii, ca să poți înțelege:
Citat:
Vrednicilor de iubire, cu inimile curate pe care le aveți și, în rugăciune și în stare de veghe pururea, să primim luminați, învățați de Duhul Sfânt și întăriți, cuvântul adevărului Lui.
După care începe „povestea”, o incursiune în evenimentele de la fața locului, cu identificarea timpului și a spațiului în care se petreceau:
Citat:
Iisus fusese în Iudeea. Se întâlnise noaptea cu Nicodim, mai-mare între farisei, și i-a descoperit lui nașterea din nou – nașterea din apă și din Duh, cum îi spusese: “De nu se va naște cineva de sus (...) de nu se va naște cineva din apă și din Duh (Sfânt), nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3, 3,5). Și acolo mărturisise, iarăși, că “Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat (nouă), ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3, 16).
După acestea urmează o descriere a Samariei, a periferiei Iudeii în context istoric.
Apropierea de Hristos se face treptat. Ajungem la fântâna lui Iacov:
Citat:
Acolo, la acea fântână, în acel loc unde se descoperise patriarhului poarta cerului, acum vorbește Cel care S-a coborât din cer, Care îi spusese lui Nicodim, cu o zi mai înainte: “nimeni nu s-a suit în cer, fără numai Cel care S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer” (Ioan 3, 13).
și descoperă tâlc adânc în cuvintele Lui:
Citat:
Iar acum, altă mărturie: Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu-Omul, cere și primește, însetat de cale – însetat de noi (ca pe cruce: “Mi-e sete”): “Dă-Mi să beau” – ca să-ți descopăr taină a tainelor, cum vom vedea și cum am auzit.
Apoi - că tot se discută pe alte topice despre libertatea pe care creștinul n-ar avea-o:
Citat:
Mulți vorbesc, setoși, de libertate. Dar sub legile lumii acesteia nu ești liber. Voi toți, care vorbiți de libertate și o vreți, care-i adevărata libertate? – Numai aceea a vieții care a biruit moartea, pe care Mântuitorul o făgăduia atunci: “Apa aceasta pe care i-o voi da Eu se va preface în izvor de apă curgătoare spre viața veșnică” – spre viața care a biruit ultima robie, a morții.
Atunci, înțelegem că apa aceea despre care vorbește Mântuitorul, pe care o împărtășește El, e apa harului dumnezeiesc, iubiților, pe care i-a dat-o întâi femeii, și apoi pe noi toți ne-a învățat. Cu gustul cunoști apa sensibilă, te ridici apoi la judecata minții – cele două lumini și cele două vederi pe care le avem: ochiul trupesc și ochiul minții. Apoi îi vorbește de apa vieții de veci – lumina vieții de veci, lumina divină, adevărul divin, darul dumnezeiesc. Dar cu o zi înainte îi vorbise lui Nicodim despre “nașterea din apă și din Duh”.
Am dat doar câteva fraze din acest minunat cuvânt al părintelui, care are în el puterea de a schimba gândiri, mentalități, vieți.
Puteți asculta predica aici.
De asemenea, pun și fișierul text în ataș.
Attached Files
File Type: doc 01 Duminica Samarinencei.doc (34,0 KB, 2 views)

Last edited by CristianR; 18.05.2014 at 08:33:54.
Reply With Quote