Subiect: Predica de azi
View Single Post
Vechi 18.05.2014, 21:57:19
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Sfantul Nicolae Velimirovici in predica la Duminica Samarinencei:

“Atunci el S-a simtit în aceasta lume, “în pamânt pustiu si neumblat si fara de apa“ (Psalm 62:3), si a strigat catre Dumnezeu ca spre singurul Izvor de bautura nemuritoare, dupa care tânjeste sufletul care are judecata si s-a trezit. “Însetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu; când voi veni si ma voi arata fetei lui Dumnezeu?”.

Nu este nevoie sa dovedim ca hrana cea trupeasca nu poate astâmpara sufletul omului, nici ca bautura trupului nu poate potoli setea sufletului. Dar pâna si tot acest duh al vietii, care straluceste prin toate lucrurile facute, dându-le viata si armonie, este întru neputinta de a hrani si înviora sufletul.

Trupul primeste hrana în chip nemijlocit, care este în esenta de acelasi fel cu trupul. Trupul este din tarâna, si hrana pentru trup este tot din tarâna. De aceea trupul se simte bine în lume, unde se afla cele ce sunt asemenea lui.

Dar sufletul se afla în suferinta; el este îngretosat si se împotriveste ca sa primeasca hrana în chip mijlocit, si aceasta hrana este diferita de suflet. De aceea, sufletul se simte în aceasta lume ca într-o tara straina, printre straini”.

Tocmai pentru că,oamenii s-au amestecat cu lumea și cu faptele lumii acesteia și-n loc să ducă biserica în lume – “Cu pace să ieșim” – în loc să ducă ei duhul păcii pe care îl primim de la Hristos în Liturghie, să-l ducă-n lume, au adus lumea în biserică. Și în acest fel ne-am încălzit așa de binișor cu toată spurcăciunea lumii, încât neavând învățători care să ne spună că nu aceasta este viețuirea pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu, am luat de bună și am considerat că ăsta este creștinismul, dar creștinismul este ceva mult mai adânc, mai răscolitor. Așa că dacă oamenii au ajuns să nu mai caute pe Duhul Sfânt, este pentru că socotesc că ceea ce au ei este suficient, și că ce fac ei este chiar creștinismul și viața bisericească. Dar se înșeală amarnic. Pentru că ‘sunt mulți așa’, da, sunt mulți așa, dar Ioan Gură de Aur atunci când a fost întrebat: “Dar ce noi nu ne vom mântui? Numai călugării cei din munți?”. Și Ioan Gură de Aur cu multă ironie duhovnicească le spune: “Dar cine-a zis că toți se vor mântui?“.

Așa și noi, să nu cădem în ispita autosuficienței, că ceea ce facem noi este ceea ce trebuie chiar dintru început, (ispita) să lăsăm la o parte sfinții, să lăsăm la o parte Evanghelia și să nu cădem în ispita de a spune: ‘Aceasta a fost cândva, astăzi nu se poate, sunt alte vremuri. Atmosfera culturală ne impune un alt fel de trai și de a vedea lucrurile și credem că și Biserica este timpul să se adapteze și să nu mai fie așa de închistată‘. Așa că din cauza ispitei acesteia prostești, oamenii ajung să nu mai caute pe Duhul Sfânt și ajung să-și irosească viata. Se ostenesc, se scoală dimineața, merg la biserică, măcar singura osteneală pe care o fac, dar o fac degeaba pentru că nu știu de ce o fac.

Așa că să ne întoarcem, să lepădăm prostiile astea de la noi și să primim Evanghelia și sfinții chiar dacă noi vedem că nu facem ceea ce citim, vedem că ne mustră ceea ce citim, și chiar dacă nu vrem să începem a face, dar măcar să nu spunem: “Astea-s prostii din patericuri, povești, așa ceva nu se poate face”. Dar să spunem: “Eu nu pot face, dar fericiți cei care au făcut. Rugați-vă pentru mine, sfinților Macarie, Arsenie, care puteați să stați în stările astea. Eu nu pot”. Dar cinstește pe Sfinții lui Dumnezeu. Nu da cu piciorul, așa încât ajungi pe la facultate și sunt profesori care spun că patericurile astea-s invenții. ‘Cum se poate face așa? Ce-s cu proștii ăia că or stat în Lavra la Pecerska și s-or închis așa? Oare Dumnezeu vrea așa ceva?’. Bine, tu nu poți face asta, dar nu huli. Și zic, este un bun început că “duhul umilit și smerit Dumnezeu nu-l va urgisi”. Nu zic acuma ca toți să ne apucăm să facem, bine ar fi, dar totuși Dumnezeu nu ne-a cerut să stăm pe stâlpi. E adevărat că nu ne-a cerut să stăm pe stâlp, e adevărat că nu ne-a cerut să stăm zece ceasuri în picioare. Toate astea sunt adevărate și nimeni nu ne cere și nici până astăzi nu le cere. Omul le-a făcut de bună voie, dar să nu-l hulesc pe cel care le-a făcut. Când am văzut că Dumnezeu a binevoit în el, îi văd moaștele, mă închin la ele, să nu hulesc Duhul Sfânt, chiar dacă eu nu voiesc să fac (urmez) asta.

Și este un bun început și socotesc că Dumnezeu va căuta la inima smerită. Asta-i viața. Și Dumnezeu dă Duhul Sfânt, Cel pe care nu-l caută creștinii noștri, pentru o astfel de atitudine decentă măcar, cuvioasă. Pentru că este moștenirea Bisericii la care tu mergi, moștenire de mii de ani și dacă tu așa de ușor o calci în picioare, de ce mai mergi la biserica asta? Dacă socotești că ea 2000 de ani a greșit, de ce mai mergi la ea?”.