La 21 mai în fiecare an Catedrala Patriarhală din București își sărbătorește ocrotitorii, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Manifestările religioase dedicate hramului au început din această seară cu slujba Privegherii în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena, combinată cu stihiri din slujba Sfinților Martiri Brâncoveni. Răspunsurile la strană au date de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale. De la ora 17:00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei, a fost difuzat un film-reportaj despre Concursul național „Sfânta Euharistie - lumina vieții creștine“.
Miercuri, 21 mai, de la ora 7:00 va avea loc scoaterea în procesiune a raclelor cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Constantin Brâncoveanu și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. De la ora 7:30 la 9:15, preoții și diaconii Catedralei patriarhale vor oficia în altarul de vară al Catedralei patriarhale slujba acatistelor sfinților amintiți. De la ora 9:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie, săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar la 12:30 va avea loc premierea câștigătorilor Concursului național „Sfânta Euharistie - lumina vieții creștine“.
De la 13:15, în Sala „Europa Christiana“ din Palatul Patriarhiei vor avea loc premierea câștigătorilor Concursului național „Icoana ortodoxă - lumina credinței“ și vernisarea expoziției cu lucrările realizate de aceștia.
De la orele 15.00, va avea loc procesiunea cu moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu de la Catedrala patriarhală până la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncovenești (sfințită în anul 1707), unde a fost în
mormântat acest sfânt martir al poporului român, în anul 1720.
Procesiunea, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși, se va desfășura pe traseul
Catedrala patriarhală, aleea
Dealul Mitropoliei, cu oprire la
Crucea brâncovenească, strada
Bibescu Vodă, bulevardul
Unirii, strada
Sfinții Apostoli, cu oprire la
Biserica „Așezămintele Brâncovenești Domnița Bălașa”, strada
Palatul Justiției, strada
Danielopol Gheorghe, strada
Poenaru Bordea, strada
Operetei, bulevardul
Națiunile Unite,
Calea Victoriei, bulevardul
Regina Elisabeta, cu oprire la
Universitatea București (în vecinătatea căreia au existat Mănăstirea
„Sfântul Sava” și „Academia Domnească”, rezidite în anul 1709 de Sfântul Constantin Brâncoveanu și susținute material de către familia domnitorului martir), bulevardul
Ion C. Brătianu, iar apoi procesiunea se va încheia la
Biserica „Sfântul Gheorghe – Nou” (în jurul orelor
17.00). Acolo, racla cu moaștele
Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu va fi așezată spre venerare în baldachinul special amenajat în această ctitorie brâncovenească.
Traseul este similar celui pe care, în urmă cu 80 de ani, în ziua de
21 mai 1934, a avut loc procesiunea solemnă de reînhumare a osemintelor Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu de la
Catedrala patriarhală până la Biserica “
Sfântul Gheorghe Nou” din București.
Biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost sfințită în 1658 de Patriarhul Macarie al Antiohiei și al Întregului Orient, împreuna cu Mitropolitul Ștefan al Țării Românești și cu episcopii de Râmnic și de Buzău. Sfântul locaș a fost pictat pentru prima dată în 1665, în timpul domniei voievodului Radu Leon (1664-1669). Același domnitor a hotărât, prin hrisovul domnesc din 8 iunie 1668, ca mănăstirea să devină reședință mitropolitană.