View Single Post
Vechi 23.05.2014, 10:48:49
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
@Corinusha: In concluzie devii liber cand asculti neconditionat... unde-i logica?

Tocmai, Dumnezeu ne-a facut liberi. Ne-a dat creier, ne-a facut dupa hipul si asemanarea Lui (practic ne-a dat har tuturor, depinde daca ne folosim de el sau nu). Da, putem lua in considerare alte opinii, alte idei, credine etc., dar nu trebuie "ascultat neconditionat".
Asta din cauză că adevărurile credinței sunt adesea paradoxale, nu sunt conforme cu logica omenească. Creștinismul este o cale a regăsirii legăturii cu Dumnezeu înlăuntrul nostru. Te faci mic, slujitor al celorlalți, pentru a fi mare (la suflet), dăruiești fără să te gândești la câștigul personal, mori (te jertfești) ca să înviezi. Astea nu sunt chestiuni logice, ci revelate. Și numai luându-le ca atare și făcându-le putem înțelege.

Ne-a dat creier (inteligență), ne-a făcut după chipul Său, dar noi nu am rămas în ascultare, adică am considerat că ne este de ajuns inteligența ca să deosebim binele de rău. Iar rezultatul se poate vedea în jurul nostru, în lumea în care trăim. Oameni foarte inteligenți care nu mai găsesc sens în viață și fie o trăiesc la modul aberant, fie chiar își pun capăt vieții.

Am în vedere, însă, ascultarea cea bună, de Dumnezeu și de Biserică, nu ca instituție omenească, ci divin-umană, căci ea a fost instituită la Pogorârea Duhului Sfânt. Și viața în interiorul ei este o viață în Duhul Sfânt, de care te împărtășești și rugându-te, împreună cu ceilalți, și din Sfintele Taine, și din auzirea cuvântului lui Dumnezeu, și din scrierile Sfinților Părinți, dar și din harismele date unor oameni de către Dumnezeu, unora inclusiv după moarte (mă refer la sfinți și la sfintele moaște).

Dacă găsesc oameni care s-au făcut slujitori ai Bisericii doar cu haina, sau care o slujesc fără tragere de inimă, nu sunt obligat să fac ascultare de ei. Din fericire, putem alege. Dar nu trebuie să considerăm că toți sunt nevrednici.

Iar cu privire la neajunsurile religiilor pe care le-ai semnalat. Deși cei mai mulți vorbesc de religia creștină, cred că Hristos nu a adus o nouă religie, ci o nouă viață, cea împreună cu El, o viață în har, care poate fi aflată în Biserică. Religiozitatea există și în creștinismul ortodox, fără îndoială, și este, adesea, un obstacol către credința adevărată.

Last edited by CristianR; 23.05.2014 at 10:57:55.
Reply With Quote