Citat:
În prealabil postat de AlbertX
Am verificat la OSIM, ai dreptate, cuvantul "gravitatie" nu este inregistrat de nimeni, nu a interesat pe nimeni sa-si protejeze aceasta "marca", nici macar pe fizicieni..
|
Exista un motiv intemeiat, pentru care principiile fizice(dar si alte tipuri
de principii), idei, notiuni nu se pot inregistra.
Patentele se pun doar pe inventii ale mintii umane si nu pe principii fizice
(adica lucruri descoperite de om, dar nu inventate de acesta).
Imagineaza-ti cum ar fi ca cineva sa aiba brevet pe notiunea de cerc sau
pe forma geometrica de tip "cerc".Pai ala ar avea monopol pe toata lumea.
Pentru ca orice produs, al carui proiect contine fie figura geometrica cerc,
sau derivate ale acestuia "elipsa", sau curburi, sau alte figuri geometrice
care se obtin din cerc, ar fi propietatea acestuia.
In schimb se pot breveta, fie produse, fie tehnologii care implementeaza
o anumite idee, principiu, figura geometrica.
Dar patentul in acest caz
se refera doar la combinatia de principii fizice, figuri geometrice, etc folosite.
Ei, aceiasi chestie este valabila si in cazul principiilor fizice.
Sa stii ca daca eu am patent pe o anumite inventie, atunci pentru orice produs tehnologic
care fie
utilizeaza inventia mea, fie
utilizeaza o alta
tehnologie derivata din inventia mea
fie utilizeaza o tehnologie care contine
o combinatie de alte subtehnologii, din care cel putin
una din
subtehnologii deriva din inventia mea, pentru toatea acestea eu am urmatoarele drepturi:
1.Pot sa-ti cer explicit sa sistezi acel produs tehnologic, fara alte comentarii.
2.Pot sa-ti cer o taxa de licenta, si sa te las sa faci acel produs.
De obicei se merge pe varianta 2, dar insa taxa de licenta pentru varianta 2 se stabileste in functie de
varianta 1.
Pe scurt:cati bani imi dai ca sa te las sa-ti folosesti produsul tau, care utilizeaza inventia mea ?
Bineinteles, ca taxa de licenta poate fi odata negociata, sau poate sa fie cu abonament lunar,trimestrial, etc
la care se poate adauga un procent considerabil din cifra de afaceri, si multe altele.Depinde in functie de cum
stii sa negociezi.
PS:Motivul pentru care vezi ca o corporatie X se judeca cu o corporatie Y, tocmai aceste este.De obicei
procesul se solutioneaza pe cale amiabila cu multe zerouri.(adica varianta 2).
Corporatiile au profituri din piata de patente.Da exista asa ceva.Piata unde se cumpara si sa vand patente.
Corporatia care are cele mai multe patente (fie create de angajatii sai, fie cumparate) detine controlul pietei.
Iar cine detine controlul pietei, decide cine sa iasa de pe piata, cine are voie sa intre, iar odata intrat ti se
traseaza limita maxima pe piata pana unde poti sa ajungi.Vrei mai mult, vindem-mi patentele sau orice
propietate intelectuala ai si treci sub umbrela mea, ca virgula companie subsidiara.
Daca esti sub umbrela mea, asta nu inseamna ca ai protectie financiara.Nope.Esti tot pe cont propiu numai
ca o parte din profiturile tale merg la mine, iar eu te imprumut la nevoie,
daca vreau, cu capital.
Adica poti sa-ti desfasori activitatea in limitele impuse de mine, sa faci proiectele pe care numai eu ti le dau.
A da, si orice inventie faci , este propietatea mea.
Bun, si atunci ce vrea sa insemne
"cont propriu" in fraza de mai sus: pai inseamna ca daca tu dai faliment sau
ai probleme financiare, sunt problemele tale si ti le rezolvi.Mie trebuie sa-mi dai profit conform contractului
altfel, te inchid iar oamenii tai trec ca anajatii mei sau ii dau afara.