- Părinte, unii spun: „Nu aflăm duhovnici buni și de aceea nu mergem să ne spovedim”.
- Acestea sunt îndreptățiri. Fiecare duhovnic are putere dumnezeiască din moment ce poartă epitrahil. Săvârșește Taina, are Har dumnezeiesc și atunci când citește rugăciunea de iertare, Dumnezeu șterge toate păcatele pe care le-am mărturisit cu pocăință sinceră. De noi depinde cât de mult folos vom primi prin Taina Mărturisirii.
Odată a venit acolo la Colibă unul care avea probleme psihologice, cu gândul că am harisma străvederii și aș putea să-l ajut. „Ce prevezi pentru mine?”, mă întreabă. „Să cauți un duhovnic și să te spovedești, ca să poți dormi ca un puișor și să nu mai iei medicamente”, îi spun. „Nu mai există astăzi duhovnici buni, îmi spune. Mai demult existau”. Vin cu gând bun, că vor fi ajutați, dar nu primesc ceea ce le spui, și păcat de cheltuielile cu drumul.
Văd însă și o nouă tehnică a diavolului. Bagă în mințile oamenilor gândul că, dacă fac o oarecare făgăduință și o împlinesc, dacă mai merg și la vreun loc de închinare, sunt în regulă duhovnicește. Și vezi pe mulți mergând cu lumânări și cu alte obiecte făgăduite la mănăstiri, la locuri de închinare și le atârnă acolo, mai fac și cruci mari, mai plâng puțin și se limitează la acestea. Nu se pocăiesc, nu se spovedesc, nu se îndreaptă, iar aghiuță se bucură.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, Vol. III - Nevoință duhovnicească, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 264-265)