View Single Post
Vechi 26.05.2014, 21:56:38
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit „Casa e a ta”

Doamna Areti K., văduva, împreună cu singura ei fetiță Hrisa, nu au apucat să-și revină după moartea prematură a soțului și tatălui, că s-au aflat în fața unei nedreptăți cu adevărat neomenești. Cei trei frați ai soțului defunct, după ce și-au luat partea lor de moștenire, au depus reclamație la Tribunal, vrând să ia și casa doamnei Areti, situate într-una din zonele centrale ale Atenei. Folosindu-se de moartea fratelui lor, cunoscând că unele legi nu sunt foarte clare, au intentat proces, s-au judecat și au câștigat clădirea. Mama și fata se găseau într-o adevărata junglă în care fiara cea mai puternică o mănâncă; pe cea slabă. Altă moștenire nu au. Cu cei câțiva bani aflați la banca hotărăsc să se lupte din răsputeri pentru a-și recăpăta casa. Este casa lor, rodul ostenelii, al sudorii, al sângelui soțului ei, este singura lor avere. Ajung până la curtea de apel, dar pierd iarăși. Se îndreaptă atunci către Areopag, la Curtea de Casație, la cea mai înaltă judecată a Greciei. Mama și fata privesc înapoi la toată lupta pe care au dus-o, la toate ostenelile făcute, la viitorul nesigur. Cu trei hotărâri judecătorești negative, cum să aibă nădejde că se va lumina de ziuă în viața lor, că va mai răsări lumina dreptății? Ce anume va putea înmuia inima împietrită de răutate a rudelor?
Este ora două și jumătate în noaptea dinainte de proces, când, într-o așa stare de deznădejde sufletească, mama și fata încearcă să adoarmă. În vis, văduva vede cum se ceartă cu cumnații ei. Apoi vede cum se apropie de ea un tânăr cu fața senină, liniștită și îi spune: „Casa e a ta. De proces o să am eu grijă. La orice necaz și primejdie, cereți ajutorul lui Dumnezeu și nouă, celor ce-I slujim lui. Eu sunt Ioan din Rusia. Mergeți mâine la judecătorie liniștite.”
Mama se trezește, o trezește și pe fată. Cele două femei singure, nedreptățite, se roagă până în zori cu zbucium și nerăbdare. Dimineața, înainte de a intra în sala de judecată, avocatul, întors urgent din străinătate pentru procesul lor, le dă ultimele sfaturi. Le îndeamnă să aibă curaj și sânge rece. De unde să știe ce nădejde aveau ascunsă în inimile lor?
Curtea de Casație a hotărât: casa aparține văduvei răposatului și fiicei acestuia, având proprietatea deplină asupra ei.
(Povestește preotul bisericii): „Părinte, mi-au spus când au venit la biserica Sfantului Ioan, nu-l cunoșteam pe Sfântul. Ne rugam lui Dumnezeu, aveam duhovnicul nostru, ne împărtășeam cu Sfintele Taine, însă aici nu veniserăm niciodată, nici nu ne rugaserăm vreodată Sfâtului Ioan. Părinte, cum ne cunosc, cum se mișcă sfinții printre noi, cum știu toate necazurile noastre?
28 martie 1985

(Sfântul Ioan Rusul: mărturii contemporane ale iubirii lui Dumnezeu, trad. Teofan Munteanu, Cristina Băcanu, Editura Sinaxa, București, 2010, pp. 48 -50)