CANOANELE SFÂNTULUI NIKIFOR MĂRTURISITORUL
CANONUL 35
Cel ce măcar numai odată de a curvit, nu se cuvine a se face preot, chiar de a și lăsat păcatul. Că zice marele Vasilie, că unul ca acesta chiar și morți de ar învia, preot nu se face.
*
Nu este singurul canon. Si Sf.Vasile cel Mare are si altii. Daca clericul se impreuneaza cu logodna lui, un an se opreste, daca desfraneaza fara a fi logodit, i se ia preotia si ramane mirean. La fel si la diaconi, daca desfraneaza fara casatorie, nu mai sunt diaconi, deci nu mai ajung nici preoti, ci raman in randul mirenilor. Se pot gasi canoanele pe net sau in pidalion etc. Eu m-am uitat in ce am avut in calculator. Nu am dat copy/paste la tot.
*Logodna la Sf.Parinti nu inseamna ca fata e ceruta in casatorie si se pune un inel pe deget. In zilele noastre se face odata cu Taina Casatoriei. Este partea cand se pun inelele.
*
In mare nu prea se accepta, insa Biserica poate face un pogoromant. Asta tine de ierarhi si de persoana in cauza. Taina Preotiei este o taina mare si nu se poate bate joc de ea. Nu oricine e bun ptr. preotie. Nu stiu unde am ajunge daca orice om poate deveni preot doar ptr. ca a facut facultatea de teologie, sectia pastorala. Eu acum vb la modul general.
*
Persoanei care a deschis topicul nu ii pot da un raspuns exact ptr. ca nu sunt ierarh sau duhovnic. Sa vorbeasca cu duhovnicul lui (iar daca nu are, sa isi gaseasca), sa vb cu ierarhul din zona si sa se roage. Consider ca raspunsul la o astfel de intrebare nu se gaseste pe forum. E vorba de Taina Preotiei, nu de orice.
|