Citat:
În prealabil postat de bob2909
Sunt un pic confuz dupa tot ce am citit pe acest topic.
Intrebare : Daca Hristos este o fiinta care are doua firi/naturi atunci care este explicatia teologica in care El este de o fiinta cu Tatal?
Dupa cum Iisus spune in evanghelia dupa Ioan 14
"7. Dacă M-ați fi cunoscut pe Mine, și pe Tatăl Meu L-ați fi cunoscut; dar de acum Îl cunoașteți pe El și L-ați și văzut.
8. Filip I-a zis: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl și ne este de ajuns.
9. Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi și nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl?
10. Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui."
'Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui' - cum este explicat teologic acest pasaj in care Iisus marturiseste ca Tatal se afla in El?
|
Nu prea inteleg exact ce vrei: realitatea/faptul, citatul din scriptura, sau realitatea si citatul din scriptura care sa ateste?
Realitatea este asa:
1. Iisus Hristos este Fiu al lui Dumnezeu, deofiinta cu Tatal, dumnezeu prin fire.
2. Iisus Hristos s-a intrupat si a luat trup din Fecioara Maria.
3. Prin intrupare Hristos uneste cele 2 firi: dumnezeu si om.
Trupul uman aduce o cu totul alta realitatea asupra lumii, de asta umanitatea este o natura, este o "fire".
4. Omul este duh si trup. Noi oamenii suntem caracterizati prin ambele laturi, a duhului si a trupului.
Tatal se afla in Hristos deoarece Dumnezeu este TREIME.
In dumnezeire este o unitate de fiinta.
Dumnezeu este unul in 3 ipostasuri.
Intrebarea ta este de fapt explicarea notiunii de Dumnezeu, de Treime, de unitate in dumnezeire. Asta cauti tu, daca de fapt cauti o explicatie.
Asa cum la stejarul Mamvri, Avraam si Sarra au vazut pe Dumnezeu in chipul a 3 ingeri, desi este un singur Dumnezeu, la fel si noi vedem pe Dumnezeu in cele 3 persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant.
Ce pot sa-ti spun este sa citesti niste explicatii teologice mai complexe scrise de Sfintii Bisericii, care au explicat notiunile de "Treime", "Unitate", "Ipostas", astfel incat toti sa le inteleaga.