Subiect: cuvinte de folos
View Single Post
Vechi 01.06.2014, 22:03:22
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Buna intrebare ar spune cei din sfera istorico-critica.Biblic vorbind ei ar aduce ca argument pasajul din Ioan 1: 31: ,,Și eu nu-L știam; dar ca să fie arătat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apă." sau Ioan 1: 33: ,,Și eu nu-L cunoșteam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste Care vei vedea Duhul coborându-Se și rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt.".(citatele sunt din versiunea ortodoxa)

Insa atunci apare o alta problema,ce sens ar mai avea intrebarea din Matei 3:13-14 ,,În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el.Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine?".Daca Ioan nu stia cine este,ce rost mai avea sa spuna asa ceva inainte de Botez?

Cumva eu cred ca Ioan a stiut si nu a stiut,sau cel putin a descoperit gradual.Am citit in acest sens un articol al domnului Marius Matei in care se spunea asa: ,,Ioan a indrumat spiritual largi multimi la nisipurile de la Iordan, cerandu-le parere de rau pentru erorile impotriva Neatinsului si impunand botezul cu apa, in vederea iminentei veniri a lui Dumnezeu facut om pe pamant. El chiar credea ca securea sta la baza copacului si tot ceea ce e neroditor se taie si se arunca in foc. Ulterior va intelege ca acum a venit Hristos Mielul, care iarta, iar nu Judecatorul, care pedepseste.". Aceasta abordare face complet logica intrebarea lui Ioan, din inchisoare, catre Iisus ( Matei 11:1-6),altfel nu ar avea nici un sens ca Ioan sa sa aiba dificultati de intelegere.

Oricum ( ca sa nu sar complet parleazul topicului :) ,,rugaciunea"cu pricina este prea ,,crestina" pt a fi mandeeana si prea gnostica pentru a fi compatibila cu iudaismul din timpul lui Ioan sau cu mesajul sau axat nu pe cunoastere cat pe o pocainta imediata :)

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 01.06.2014 at 22:25:12.
Reply With Quote