Istoria Tuturor Sărbătorilor Partea II
Într-adevăr, confuzia a fost urmarea inevitabilă a tuturor compromisurilor făcute de poporul lui Dumnezeu cu căile nesfințite ale lumii. Și confuzia a fost moștenirea lăsată generațiilor care au urmat.
Ar fi tulburător să aflăm că practic toate sărbătorile religioase ce se păstrează acum în creștinism își au originea în păgânism, cu multe sute de ani înainte de Hristos, dar istoria antichității o dovedește fără nicio îndoială. Ziua de naștere a fiului soarelui, Tammuz, a ajuns chipurile ziua de naștere a copilului Hristos. Perioada de jale după Tammuz a ajuns Lăsata secului, iar legenda învierii lui Tammuz s-a perpetuat prin conveniență ca istoria învierii lui Hristos. Turtele (prăjiturelele) pentru regina cerului au ajuns colivele cu cruce pe ele, iar riturile rușinoase ale fertilității lui Iștar au evoluat în sărbătoarea Paștelui. (Întâmplător, Paștele este încă o sărbătoare nefixă care își găsește data în fiecare an după ciclurile lunii. Se serbează întotdeauna în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară).
Chiar și sărbătorile sfinte mai puțin păgâne au fost absorbite de cultura creștină. În timpul toamnei, anotimpul descompunerii, se credea că duhurile morților plutesc prin apropiere. Dacă nu se înălțau rugăciuni pentru ele și nu li se oferea o mâncare potrivită, oamenii se temeau că ele urmau să rămână și să îi bântuie prin nenorociri. Cu alte cuvinte, trick or treat. (Primim ceva sau vă păcălim). Astăzi, am rămas cu Ziua Tuturor Sufletelor; seara dinainte se numește Moșii sau Pomenirea morților sau mai cunoscută sărbătoarea de Halloween.
Ziua Sfântului Valentin este ceea ce a mai rămas din Lupercalia, un rit de purificare de la începutul primăverii în care preoții alergau pe străzi cu biciuri făcute din benzi din piele de țap. Cu aceste biciuri, le loveau pe femei, asigurându-le astfel fertilitatea pentru anul următor. Tinerii își aflau perechea mai târziu în acea zi printr-o alegere întâmplătoare a numelor. Biciurile din piele de țap s-au transformat în săgețile micuțe ale lui Cupidon, iar astăzi aflarea perechii are loc prin schimbul intenționat de felicitări de Ziua Îndrăgostiților.
Ar mai putea fi date multe alte exemple, dar ajunge să spunem că în zilele noastre cultura religioasă și seculară este murdărită de tradiții păgâne, mai mari sau mai mici. Cum de s-a întâmplat așa? La urma urmelor, nu suntem oare un popor creștin într-o eră luminată? Probabil că este mai ușor de răspuns la prima întrebare decât la a doua.
Viața era grea în primii ani ai Bisericii Creștine. Lumea păgână era puternică și nemiloasă și a căutat să șteargă de pe pământ mica sectă de închinători care Îl onorau pe Isus Hristos ca Domn și Mântuitor al lor. Dar sângele martirilor s-a dovedit a fi o sămânță pentru biserică și cu trecerea timpului a devenit limpede că va învinge creștinismul.
Când Satana a încercat să distrugă biserica prin violență, a recurs la o nouă strategie - să se alăture și el bisericii și să o strice dinăuntru. Acesta s-a dovedit a fi un plan mult mai de succes. Cam prin secolul al IV-lea după Hristos, Imperiul Roman investise biserica aflată în creștere cu propria lui bogăție și cu un grad mare de putere politică, având ca plan să-și extindă propriile domenii. Din nefericire pentru lume, acest amestec de putere religioasă și temporală a reprezentat o combinație amețitoare care i-a schimbat mereu pe cei care au gustat din ea. Nemaifiind trupul blând și nevinovat al lui Hristos, biserica a devorat mâna care a hrănit-o, iar în 538 d.Hr., împăratul Iustinian a decretat că Biserica Romană acum conduce lumea. De aici înainte, domnia ei urma să fie cunoscută drept "Sfântul Imperiu Roman".
Lumea s-a clătinat sub asuprirea Bisericii romane în timpul veacurilor întunecate care au urmat. În setea ei după tot mai multă putere și dominare, ea a absorbit toate celelalte religii în a ei și a denaturat învățătura curată a lui Hristos într-un amalgam de superstiții și erezii. Însăși această caracteristică era tipică pentru toate națiunile păgâne, care prin cuceriri permanent adăugau zeități la lista lor. Durant declară în The Story of Civilization - Istoria Civilizației: "Existau zei care prezidau aproape orice moment din viața unui om, zei ai casei și ai grădinii, ai mâncării și ai băuturii, ai sănătății și ai bolii". Biserica Romană i-a strâns la sânul ei pe acești zei și le-a dat nume de sfinți. Rugăciunile morților, în loc să se înalțe lui Cybele, i se înălțau acum Fecioarei Maria. S-a păstrat folosirea idolilor și amuletelor, întrucât erau daruri de îmbunare (penitență și indulgențe). Se credea că regii păgâni erau întruchiparea zeului-soare, iar Biserica Romană își avea omologul în papa ca vicar al lui Hristos.
Primii creștini negaseră orice compromis cu falsa doctrină și suferiseră cu bucurie moartea teribilă de martir deoarece refuzaseră să pună doar un pic de tămâie la picioarele altarelor păgâne. Și totuși, în doar câteva generații, un văl de întunecime morală a acoperit biserica. Mereu dornică să asimileze și să cucerească, ea a integrat practic toate trăsăturile închinării la soare în propriile ei rituri. Ca să le facă în ciudă evreilor pe care îi urau și ca să găzduiască legiunile de închinători la soare care intrau în "credință" prin cuceriri, conducătorii bisericii s-au gândit din primele timpuri să transfere sfințenia sabatului primei zile din săptămână. Duminica a fost proclamată sărbătoare în cinstea învierii Domnului Isus, o deviație șireată care a adus în cele din urmă batjocură asupra marei legi morale a lui Dumnezeu, Cele Zece Porunci. Cu timpul, această lovitură de maestru a șters efectiv închinarea la Dumnezeu ca la adevăratul Creator al Universului, care la rândul ei a pregătit o cale largă pentru apariția evoluționismului, secole mai târziu.
Astăzi evoluționismul este doar vârful unui aisberg masiv și cu multe capete. De la cuvintele pe care le folosim până la modul în care ne îmbrăcăm, cultura noastră este îmbibată total cu tradiții păgâne. Totuși, lipsite de semnificația lor originară, multe dintre aceste obiceiuri par relativ nevinovate și unele, actualizate prin veșmintele creștinești, par practic sănătoase. Dar cum ar putea creștinul de azi să se raporteze la Crăciun sau Paște sau la păzirea duminicii? Nu mulți sunt conștienți cu adevărat de istoria acestor lucruri, așa că ar trebui oare să ne facem griji?
Aceste întrebări sunt rezonabile și merită să fie luate în considerare. Locul cel mai bun pentru a începe să cauți răspunsuri este chiar în Biblie. Dumnezeu i-a poruncit lui Israel, spunându-i: "Vezi ... să nu cercetezi despre dumnezeii lor și să zici: "Cum slujeau neamurile acestea dumnezeilor lor? Și eu vreau să fac la fel. Tu să nu faci așa față de Domnul, Dumnezeul tău." Deuteronomul 12:30, 31.
De ce sunt cuvintele lui Dumnezeu atât de puternice? Deoarece El este atât de deosebit față de zeitățile păgâne, pe care oamenii le considerau capricioase și care trebuiau mereu îmblânzite. Dumnezeu Însuși este drept, iubitor și mai presus de toate, sfânt. El cerea un mod mai înalt și diferit de închinare, bazat pe o legătură sfântă cu poporul Său. Chiar formele de închinare la soare și de idolatrie excludeau vreun fel de relație între Dumnezeu și poporul Său și le degradau concepția despre El. Mai mult, aceste forme includeau obiciurile cele mai degradante, inclusiv sacrificii omenești.
Trebuie să ne întrebăm atunci, este ceva greșit în a comemora nașterea și învierea lui Isus? Desigur că nu. Aceste evenimente sunt pline de o însemnătate profundă pentru orice creștin adevărat. Singura problemă este că nici Biblia, nici istoria nu ne-au păstrat datele acestor evenimente. Ca urmare, nu există nicio poruncă biblică de a le păstra în vreo anume zi din an. Dumnezeu, în înțelepciunea Lui, ne-a lăsat libertatea de a ne aminti de ele în fiecare zi din an, incluzând 25 decembrie și duminica Paștelui.
La acest punct, trebuie să fi fost deja înțeles faptul că Cerul nu pune niciun preț pe Crăciun sau Paște. Alegerea acestor zile s-a bazat doar pe considerații păgâne; mai târziu, oamenii au conceput mijloace prin care să le încorporeze în religia creștină. Este imposibil doar să ignori sărbătorile care au ajuns un eveniment marcant în cultura noastră, cu toate acestea nu ar trebui să le învestim cu o sfințenie pe care nu o merită. Cel puțin, putem fi recunoscători că aceste zile nu caută să schimbe sau să anuleze vreo parte din Legea sfântă a lui Dumnezeu.
Dar acum ce putem spune despre păzirea duminicii ca o amintire corectă a învierii Domnului Hristos? Of, aici a țintit să ajungă Satana tot timpul: păzirea duminicii este vulpea care s-a strecurat în cotețul găinilor împreună cu porumbeii. S-ar putea ca porumbeii să nu fie pui adevărați, dar vulpea îi va mânca pe toți dacă va rămâne acolo.
Ce vrea oare să spună asta? În Romani 6, Biblia ne dă simbolul morții și învierii lui Hristos pentru creștin și acesta nu este păzirea duminicii, ci botezul și "să trăim o viață nouă." Versetul 4. Dar cel mai important, păzirea duminicii este acea rămășiță din păgânism care se așază în opoziție directă cu autoritatea lui Dumnezeu. Nu ni s-a spus doar să ne alegem o zi din șapte pentru închinare, ci ni se spune că Dumnezeu a binecuvântat în mod special ziua a șaptea și a sfințit-o - un act pe care nu îndrăznim să nu îl luăm în considerare.
|