Istoria Tuturor Sărbătorilor Partea III
Sabatul este un memorial sacru al puterii creatoare care Îl distinge pe Dumnezeu de toate zeitățile false. Dumnezeu a cerut întotdeauna ca poporul Său să facă deosebirea dintre sacru și profan, între sfânt și obișnuit. Satana a căutat și caută neîncetat să șteargă această deosebire. Scopul lui final este ca păcatul să pară drept, iar dreptatea să apară drept profană. A reușit? Uitați-vă la creștinismul modern și decideți singuri!
În fiecare an, ca urmare a morții tragice a lui Tammuz și a presupusei lui înălțări în soare, cele patruzeci de zile care preced sărbătoarea lui Iștar au fost puse deoparte pentru post și tăgăduire de sine pentru a comemora suferința și moartea lui. (Exact acest obicei, "plânsul pentru Tammuz," Dumnezeu l-a numit o urâciune în Ezechiel 8:13, 14). La sfârșitul acestei perioade de jale, oamenii obișnuiau să se scoale devreme în prima zi a săptămânii și să se ducă la dealurile cele mai înalte din apropierea casei lor. Acolo, aduceau daruri de vin, carne și tămâie și se închinau înaintea soarelui care răsărea, exclamând: "Domnul nostru a înviat!" Apoi începeau sărbătorile lui Iștar, regina cerului și zeița feritilității. Ca pregătire pentru această mare sărbătoare, oamenii făceau niște prăjituri mici, pe care scriau o cruce (un simbol al fertilității păgâne), pentru a le coace la soare și ca să le mănânce ca parte din acest ritual. Ziua se încheia prin festivități cu caracter de orgie de cea mai joasă speță și uneori includea și sacrificii de oameni.
Practicarea acestor pervesiuni antice era atât de larg răpândită încât chiar națiunea Israelului, un popor sfințit prin închinarea la unicul Dumnezeu adevărat, nu a scăpat de influența lor teribilă. Tot făcând compromisuri cu vecinii lor păgâni, evreii au îngăduit ca propria lor închinare curată să fie denaturată printr-un obicei păgân după altul până în cele din urmă s-a stricat de tot. În Ieremia 7:17-19, profetul ne descoperă faptul că Dumnezeu simte o nemulțumire clară față de idolatria poporului Său. "Nu vezi ce fac ei în cetățile lui Iuda și pe ulițele Ierusalimului? Copiii strâng lemne, părinții aprind focul, și femeile frământă plămădeala, ca să pregătească turte împărătesei cerului, și să toarne jertfe de băutură altor dumnezei, ca să Mă mânie. "Pe Mine Mă mânie ei oare? zice Domnul; nu pe ei înșiși, spre rușinea lor?"
Nicăieri în Scripturi nu se face vreo amintire a trasferului sfințeniei Sabatului la o altă zi. Nicăieri nu anulează evanghelia lui Hristos vreo porțiune din Legea lui Dumnezeu, deși porțile iadului s-au dezlănțuit împotriva ei. Doar ascunzând schimbarea în cadrul unor ritualuri păgâne și "botezându-le" pe toate, a reușit Satana să facă toată lumea creștină să calce legea sfântă a lui Dumnezeu în timp ce crede că Îl onorează. Dr. Edward T. Hiscox, autorul cărții "The BaptistManual," a recunoscut sincer în fața unui grup de pastori:
A fost și există o poruncă ce trebuie sfințită - ziua Sabatului, dar această zi de Sabat nu este duminica. Dorind sincer să aflu informații despre acest subiect, pe care l-am studiat mulți ani, întreb, unde se poate găsi dovada unei astfel de tranzacții (schimbarea Sabatului)? Nu în Noul Testament, evident că nu. Nu există nicio dovadă în Scriptură a schimbării instituției Sabatului de la ziua a șaptea la prima zi a săptămânii. Desigur știu bine că duminica nu a ajuns să fie păzită în istoria primei biserici. ... Dar ce păcat că vine înfierată de semnul păgânismului și botezată cu numele zeului soare, când a fost adoptată și aprobată prin apostazia papală și lăsată ca o moștenire sacră Protestantismului! (Într-o lucrare citită înaintea Conferinței Slujbașilor din New York, Noiembrie 13, 1893.)
Se află ascuns un șarpe în buchetul de obiceiuri colorate ce ni s-a transmis de la păgâni. Satana știe bine că păcatul este singurul lucru care ne poate despărți de bucuriile veșniciei cu Domnul Hristos și astfel și-a întins capcana. Ne vom lăsa și noi prinși în plasa lui? Sau, asemenea lui David ne vom ruga: "Dă-mi pricepere, ca să păzesc Legea Ta și s-o țin din toată inima mea! Povățuiește-mă pe cărarea poruncilor Tale, căci îmi place de ea"? Psalmi
|