Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Adevarul este ca slavona a inceput sa inlocuiasca latina/protoromana ca limba de cult inainte de schisma. Din cate stiu, in secolul al IX-lea, secol incepand cu care bulgarii care se instapanisera aici se crestineaza.
Documente despre faptul ca primii crestini de pe pamantul tarii noastre au slujit in latina si ca Biserica Romei este Biserica Mama a romanilor exista destule, iar unele sunt notorii. Dealtfel, nici nu e nevoie de prea multe documente: etimologia lexicului de baza legat de credinta este latina (cruce, biserica, Dumnezeu, San (pentru Sfant) etc, etc). Grecesti si slavone sunt elemente de cult, adica adstratul lingvistic, cuvinte care in general au tendinta de a iesi din uzul general al limbii, unele fiind deja socotite arhaisme (blagoslovenie, grijanie, dvera, procavat, etc). In alte cazuri, variante slavonesti coexista cu cele latinesti, primele impunandu-se mai degraba datorita suprematiei limbii din Muntenia (mai influentata de slavonisme) in fata limbii romanilor ardeleni (unde circula variantele latine). Un exemplu elocvent este slavonescul "utrenie", care tinde sa se impuna in fata echivalentului de origine latina, "manecat".
|
Cum ar spune colegul nostru calvin, folositi intrebari legitime ca platforma de propaganda confesionala.
Si ca sa raspund si celui care a lansat topicul, probabil fiindca avusesem legaturi mult mai stranse cu bulgarii si slavii(vezi
http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Aaratul_Vlaho-Bulgar).
Roma devenise la momentul ala o amintire a unui imperiu care a trebuit sa ne abandoneze la scurt timp, si care in acel moment ingenunchease de mult sub atacurile migratoare. Noi mereu am fost micuta noastra utopie balcanica de la marginea imperiului.