View Single Post
Vechi 12.06.2014, 00:04:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Termenul specific este "boscorodeau". Boscorodirea era acest fel practicat de preotii ortodocsi pana foarte curand, de a sluji facandu-se ca citesc.
Daca tot discutam de asta am cautat si informatii si le-am gasit. Descrierea aceasta se spune ca e intr-o carte a lui Dimitrie Cantemir (stiam aceasta). Ce nu stiam e ce am gasit acum:
"3. Autorul citeazã din DESCRIERA MOLDOVEI a lui Dimitrie Cantemir, cum li se tãia limba la moldoveni cã nu vorbeau slavoneste. Închipuiti-vã pe Alexandru cel Bun mergând la luptã în fruntea unei armate de Moldoveni cu limbile tãiate, cã nici un tãran nu vorbea o limbã destinatã exclusiv cultului. Am fost curios sã studiez cartea în amãnunt. Citatul nu existã. Cred cã este un comentariu, sau ceva luat în afara contextului, asa cum întrebuinteazã sectarii Biblia. Am gãsit însã altceva, la care autorului nu i-a convenit sã se opreascã. Citez: ''Nici o altã religie nu este mai urâtã de moldoveni ca religia papistasilor. ... Moldovenii zic cã papistasii sunt lupi îmbrãcati în piele de oaie ...'' (Descrierea Moldovei, ed. Lyceum, Bucuresti, pg. 219). Iar, la pag. 220, dupã o demonstratie mai lungã, Cantemir trage concluzia: ''... se vede limpede cã Apusul si nu Rãsãritul s'a depãrtat mai târziu dela credinta crestineascã cea adevãratã.''
Reply With Quote