Extras din
http://ro.orthodoxwiki.org/Cartea_Facerii
Facerea (Geneza) este prima carte a Vechiului Testament și a Bibliei și prima carte a Pentateuhului (care semnifică ,,Cele 5 cărți", fiind numită ,,Tora" la evrei). Tradiția spune că această carte a fost scrisă în cea mai mare parte de către profetul Moise, cu 1300 de ani înainte de Hristos.
Povestea creației din Cartea Facerii poate fi împărțită în două secțiuni – prima secțiune începe cu o descriere a creării universului de către Dumnezeu,
care are loc în șase zile, iar a doua secțiune este orientată spre o istorie mai "umană", fiind mai puțin preocupată cu explicarea apariției Pământului, creaturilor și lucrurilor sale, așa cum există ele astăzi.
Extras din
http://ziarullumina.ro/agenda-cresti...-facerea-lumii
Biblia - verset cu verset: 12 septembrie 7516, de la facerea lumii (12 septembrie 2008)
Theofil (115-181), al șaselea episcop al Antiohiei de la Apostoli, în scrierea sa apologetică „To Autolycus“, iar mai apoi Iulie Africanul (200-245), în lucrarea „Cele cinci cărți despre cronologie“, urmând întreg textul Vechiului Testament, au determinat vârsta lumii. Astfel, au stabilit că, în momentul nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, lumea se afla în anul 5530 de la Creație. Un alt calcul care a fost efectuat de specialiști ai Imperiului Bizantin, tot pe baza Sfintei Scripturi, așeza data facerii lumii în anul 5508 înainte de nașterea Mântuitorului Hristos. Această dată, care a suferit mici revizuiri înainte de a fi definitivată în veacul al șaptelea, a slujit ca punct de pornire pentru Calendarul Imperiului Bizantin și al Bisericii Ortodoxe Răsăritene, fiind cunoscut ca Era Împărătească Constantinopolitană de la facerea lumii. Biserica Răsăriteană a evitat Era Creștină, întrucât data nașterii lui Hristos era controversată la Constantinopol încă din veacul al patrulea. Această vârstă a pământului a fost preluată mai apoi de întreg Răsăritul creștin, inclusiv de ruși în momentul creștinării lor.
Astfel, pornind de la aceste date, putem spune că ne aflăm astăzi (12 septembrie 2008)
in data de 12 septembrie 7516, de la facerea lumii.