View Single Post
Vechi 12.06.2014, 08:52:22
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca tot discutam de asta am cautat si informatii si le-am gasit. Descrierea aceasta se spune ca e intr-o carte a lui Dimitrie Cantemir (stiam aceasta). Ce nu stiam e ce am gasit acum:
"3. Autorul citeazã din DESCRIERA MOLDOVEI a lui Dimitrie Cantemir, cum li se tãia limba la moldoveni cã nu vorbeau slavoneste. Īnchipuiti-vã pe Alexandru cel Bun mergānd la luptã īn fruntea unei armate de Moldoveni cu limbile tãiate, cã nici un tãran nu vorbea o limbã destinatã exclusiv cultului. Am fost curios sã studiez cartea īn amãnunt. Citatul nu existã. Cred cã este un comentariu, sau ceva luat īn afara contextului, asa cum īntrebuinteazã sectarii Biblia. Am gãsit īnsã altceva, la care autorului nu i-a convenit sã se opreascã. Citez: ''Nici o altã religie nu este mai urātã de moldoveni ca religia papistasilor. ... Moldovenii zic cã papistasii sunt lupi īmbrãcati īn piele de oaie ...'' (Descrierea Moldovei, ed. Lyceum, Bucuresti, pg. 219). Iar, la pag. 220, dupã o demonstratie mai lungã, Cantemir trage concluzia: ''... se vede limpede cã Apusul si nu Rãsãritul s'a depãrtat mai tārziu dela credinta crestineascã cea adevãratã.''
Cata, de acord cu argumentele tale, care insa sufera de o problema, pe care cred ca nu o cunosti: Cantemir ar fi fost, daca ar fi trait acum, invitat de onoare la parada ghei. No kidding; cauta si vei vedea ca el si Petru cel Mare se intelegeau...pe multiple palnuri foarte bine. Pe bune, nu e calomnie.
Despre morti, numai de bine. Dar, vorba alora de la Cradle of Filth: "The forest whispers you're gay".
Reply With Quote