In general, omul are tendinta sa explice in chip mitologic, orice fenomen pe care nu-l intelege. Un mit, este o inventie, o presupunere de natura fantastica, prin care se promoveaza un set de practici, bazate pe o motivatie fictiva, falsa. In cartile sf. parinti, falsul si imaginatia sunt atribuite starilor de inselare, prin care un om este tinut departe de Dumnezeu. Cele mai mutle marturii despre rugaciune si sporire duhovniceasa ne indeamna sa ne ferim de propriile ganduri, mai ales de acelea care hranesc imaginatia.
Pana unde merge neuro-psihiatria in rugaciune?
Anul trecut am cunoscut un monah care se ruga si el dupa puterile lui. Din intalnirea avuta, am ramas cu impresia ca era peste nivelul de mediocritate fatarnica a celor care implinesc poruncile pentru ca Dumnezeu sa-i recompenseze cu ceva. Acest monah, parintele N, mi-a pus o intrebare pe care nici un alt preot nu mi-a mai adresat-o: "Daca Dumnezeu nu da socoteala nimanui, caci nu e altul mai presus decat El, de ce Dumnezeu e bun si drept?" Acest tip de cugetare asupra manifestarii lui Dumnezeu, m-a ajutat sa inteleg mai limpede, ce anume asteapta EL, de la noi.
Vazand felul de a cugeta al parintelui, am indraznit sa ma deschid la suflet si am intrat in detalii stiintifie. Concluzia a fost un impas pentru care, ca doi crestini, se cuvenea sa-L rugam pe Dumnezeu sa ne scoata din impas. Asa ca, de comun acord am compus o rugaciune: "Lipseste-ne Doamne de Harul tau, ca sa cunoastem cate suntem de goi, fara de Tine!". Eu si cu parintele ne-am rugat in seara/noapte aceea vreme de o ora, cu aceasta rugaciune. Cu cat ne rugam mai fierbinte si cu mai multa sete de adevar, cu atat rezultatul era mai evident.
Va sfatuiesc pe fiecare din voi sa incercati aceasta rugaciune; sa va rugati insa cu credinta, fara sa va indoiti de iubirea si de purtarea de grija a lui Dumnezeu, care nu vrea ca omul sa se rataceasca in intunericul nestiintei, ci la cunostinta adevarului sa vina.
In felul acesta am descoperit, lucrarea Dumnezeiasca si pe cea a fenomenelor neuropsihice.
Last edited by leonte; 13.06.2014 at 13:24:21.
|