Subiect: Istorii cu talc
View Single Post
Vechi 14.06.2014, 22:08:16
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Pe scara durității materialelor există două minerale care, deși au în componență același element chimic, carbonul, se află la maximă distanță unul față de celălalt. Nu știu dacă ați ghicit care sunt cele două. Este vorba de grafit și de diamant.
Grafitul are pe scara alcătuită de mineralogul austriac Carl Friedrich Christian Mohs locul cel mai de jos ca duritate, notat cu cifra 1.
Diamantul este în vârful ierarhiei, cu nota 10.
Ce face diferența între cele două minerale? Diamantul este asemenea grafitului, o bucată de cărbune care însă a fost supusă la temperaturi și presiuni foarte mari. Cele mai frumoase și valoroase diamante se află la 150 km în adâncul pământului, pe când grafitul se poate exploata și în cariere de suprafață.
Grafitul este așa de moale, încât lasă urme pe hârtie și clivează, adică se desface în plăci sau lame cu suprafețe plane. De altfel, numele de grafit vine din limba greacă, de la un verb care înseamnă a scrie. Diamantul lasă altfel de urme. Cu el se poate tăia foarte ușor chiar sticla.
Grafitul nu are o structură moleculară ordonată, ci amorfă, diamantul însă are o structură cubică foarte solidă, care-i conferă stabilitate.
Dar nu voiam să vă țin un curs de mineralogie. Ci doar să vedem că asemenea acestor două minerale cu componență identică suntem și noi, oamenii. Toți avem un trup și suntem un suflet. Dar cât de diferite sunt sufletele noastre între ele… Diamantul, dacă putem spune așa, este un cărbune care a suferit. La fel și oamenii, devin prețioși în ochii lui Dumnezeu atunci când practică virtuțile până la măsura eroismului. Să luăm exemplul răbdării. Cum am putea dobândi răbdare dacă nu am întâlni multe situații care ne pun la încercare? Doar așa vom putea ajunge la un grad înalt al puterii de a îndura. Sau cum am putea deveni curajoși dacă nu am fi puși în situații care cer o îndrăzneală extremă? Este aproape cu neputință să te înalți și să sporești duhovnicește fără a face mari sacrificii și a suporta multă durere, adică tot ceea ce Hristos a numit Cruce. Poate că trecem chiar acum printr-o perioadă grea. Și ne întrebăm dacă putem rezista. Ne vine să strigăm: „Doamne, pune-i odată capăt!“ Dar să ne amintim că așa cum diamantele iau naștere din carbonul aflat sub presiunea enormă a mii de tone de pământ, la fel și Dumnezeu permite caracterelor noastre să se formeze sub presiunea încercărilor și a necazurilor.(după o povestire din vol. „Vitamine duhovnicești“, Anthony M. Coniaris )