Cu mulți ani în urmă, istoria spune că țăranii din Germania erau necăjiți din cauza recoltelor sărace. Așa că unii dintre agricultori s-au rugat lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: „Doamne, măcar timp de un an făgăduiește-ne să ne dai întocmai ceea ce Îți cerem, și ploaie, și soare, atunci când dorim noi“. Oamenii au primit semn din cer cum că Dumnezeu le-a ascultat ruga și s-au înapoiat bucuroși la casele lor. Când sătenii cereau ploaie, Dumnezeu, milostiv, le-o dădea. Când cereau soare, primeau soare. Se făcuse vară, și grâu mai des ca în anul acela nu se pomenise. Și porumbul crescuse înalt și promitea o recoltă bogată. Dar când timpul secerișului s-a apropiat, bucuria oamenilor s-a schimbat în tristețe. Au văzut, spre mirarea și necazul lor, că porumbul nu avea nici un știulete, iar grâul, des și galben la pai, era sec în spic. Nici pomii nu aveau roade și erau plini doar de frunziș. „O, Doamne! au strigat ei, neînțelegând. Ne-ai părăsit“. Dumnezeu le-a răspuns: „Nu e adevărat, fiii mei. V-am dat tot ce mi-ați cerut“. „Atunci de ce, Doamne, au spus ei, de ce nu avem grâne și fructe?“
„Pentru că nu ați cerut și vântul aspru din nord“, răspunse Dumnezeu. Fără vânt, desigur, polenizarea nu avusese loc.
Există o poezie care spune printre altele: „Spinilor vieții le datorez mai mult decât dulcilor trandafiri; Ei nu mă vor lăsa să lenevesc când am sarcini de împlinit. Ei mă îndeamnă la fapte mai înalte, nu îmi îngăduie liniștea ușoară, ci îmi tot îmboldesc conștiința și adeseori mă aduc în genunchi.“