View Single Post
Vechi 18.06.2014, 23:26:46
Gheorghe Dinu's Avatar
Gheorghe Dinu Gheorghe Dinu is offline
Member

Data înregistrării: 04.06.2014
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Vad multe opinii pro Eminescu pe forum. Eu nu contest valoarea scrierilor sale.
Eminescu a fost un geniu, iar opera lui este de o valoare inestimabila. Totusi Eminescu a fost un ateu, un necredincios lucru dovedit de corespondenta lui intima cu Veronica Micle unde isi exprima cu maxima sinceritate trairile, gandurile si viziunea lui despre Dumnezeu. Mai postez un mic fragment dintr-o scrisoare catre iubita lui Veronica:

„nu înțelegi că pentru un suflet cât de SCEPTIC și cât de NECREDINCIOS totuși există necesitatea de a crede și de a iubi? Cu cât această necesitate a fost negată prin rațiune, cu atât ea a devenit mai adâncă, mai inextirpabilă.” Corespondenta inedita Mihai Eminescu - Veronica Micle, Editura Polirom pg.63

Se poate observa exprimarea lui coerenta, și pe deplin raționala fapt ce demonstrează ca era în deplinătatea facultăților mintale atunci când a gândit și a scris aceste rânduri.

Citisem acum câțiva ani ca Liga Scriitorilor Români l-a propus spre canonizare pe Mihai Eminescu ceea ce mi se pare o aberație ieșita din comun.

Părerea mea este ca nu e în regula ca un creștin ortodox sa idolatrizeze un o persoana necredincioasa indiferent de valoarea acesteia.