View Single Post
Vechi 20.06.2014, 07:45:02
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Gheorghe Dinu Vezi mesajul
Eminescu a fost un ateu, un necredincios lucru dovedit de corespondenta lui intima cu Veronica Micle unde isi exprima cu maxima sinceritate trairile, gandurile si viziunea lui despre Dumnezeu.
Nu am citit volumul de corespondenta inedita (minunata descoperire, cine ar fi crezut posibil ?), astfel incat, limitandu-ma doar la opera, nu pot decat sa observ o contradictie intre, sa spunem, "Rugaciune" ("Craiasa alegandu-te..."), pe care am avut surpriza sa o aud cantata de corul bisericii Baratia la Sf Liturghie in chip de Priceasna si "Eu nu cred nici in Iehova".

Dar, sa admitem una dintre ipoteze: aceea ca Poetul ar fi fost ateu. In acest caz, nu putem sa nu observam: cata deosebire intre ateismul lui Eminescu si ateismul agresiv si iconoclast al zilelor noastre, asa cum il putem vedea si la unii atei declarati pe acest forum. Cate deosebire intre acest vas ales al liricii care, ingenuncheat, sufera parca, precum Arghezi, ca nu i s-a dat si lui sa cunoasca "macar un pui de inger" si ateismul mitocanesc al cocalarilor din lumpencultura de fite, cu care facem cunostinta, incepand cu spatele blocului ("dupa blocuri suntem noi") si pana la comentarii jurnalistice din editiile online ale ziarelor. Cu adevarat, o deosebire ca de la Cer la pamant! Incat nu poti sa nu te gandesti ca, parca, nici ateismul nu mai e ce a fost.

Citat:
Părerea mea este ca nu e în regula ca un creștin ortodox sa idolatrizeze un o persoana necredincioasa indiferent de valoarea acesteia.
Adoratie avem doar fata de Cineva si numai Lui aducem de toate pentru toate. De idolatrizat, nu o idolatrizam nici chiar pe Regina Caeli, care e deasupra tuturor puterilor nevazute. In Eminescu, bine ar fi sa vedem nu doar un model de artist, de jurnalist si de om de cultura in general, ci si un model de cetatean. Admirabla la Eminescu poate ca nu e ortodoxia, cat ortopraxia. Omul a facut pentru Cetate, in cativa ani ingaduiti de Dumnezeu, MULT mai mult decat facem noi, in cercul nostru stramt, intr-o viata. Dealtfel, din comentariile la Corespondenta, am inteles un lucru care, noua, azi, ni se pare incredibil: omul NU a avut legatura trupeasca cu iubita lui, cel putin atata timp cat batranul profesor Micle traia. Si-au scris vreo suta si ceva de scrisori, s-au intalnit si Sara pe Deal, si la Bolta Rece si totul a fost...platonic. Ei bine, sa NU crezi in Dumnezeu si sa faci chestia asta, aici trebuie vazuta diferenta dintre robul lui Dumnezeu Mihail si nu doar ateii zilei, ci si noi, fariseii care ne batem cu caramida credintei in piept, dar care nu plinim legea Domnului pe pamant.

@ioan cezar: Bine ai revenit, fratioare, ca pribeag ai fost!

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote