Citat:
În prealabil postat de Gheorghe Dinu
Pai tocmai ca spre sfârșitul vieții a devenit ateu. Mai jos avem un fragment de corespondenta din 1882 cu un an înainte de a se îmbolnăvi.
DACĂ AM AVEA RELIGIE, noi doi, am crede că Dumnezeu nu va lăsa nerăsplătit atât amor, DAR N-O AVEM, de aceea numai în noi înșine putem crede și pe noi înșine ne putem întemeia."
Scrisoare către Veronica Micle - August 1882 15 iunie
|
Am auzit odată un bătrân călugăr spunînd la o predică ceva în genul: "fraților, dacă am avea credință, noi am trăi așa și pe dincolo, am posti, ne-am ruga, am fi milostivi etc. etc."
Și s-a găsit cineva să afirme: uite, călugărul ăsta preot e ... ateu!
Așa o fi fost și cu Eminescu cel prins în ițele iubirii: o fi vorbit și el pe limba iubitei, îngînînd-o pentru nițică rezonanță de cuplu, doar-doar s-o mai da și ea pe brazdă, precum și pentru a o mai întări cu nițel curaj în ampla aventură... O fi fost asaltată de temeri și îndoieli și alte emoțiuni romantice și nu numai, că publicul și soțietatea nu erau cu mult mai blânde pe atunci comparativ cu zilele noastre.
Dumnezeu știe ce-o fi fost de fapt în inima poetului. În definitiv credința omului e și o taină (nu doar o declarație), iar taina începe abia unde se termină trâmbițele zgomotoase ale existenței.