Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Da, 4% e mult. De asta nici nu fac pledge pentru suma asta, ci doar ptr cca 1% ca să fiu sigură că o pot plăti.
Oricum, la noi 600 dolari/an e suma minimă acceptată ptr basic membership.
Mai bine să dăm mai mult decât promitem, decât să promitem și să nu ne ținem de cuvânt -
mi s-a întâmplat și asta într-un an și de atunci m-am învățat minte. :)
PS: asta e la biserica americană.
La cea românească, membria e doar de $120/an/pers - dar se plătește separat și nu are a face cu "tăvița".
O altă diferență ar fi că la americani nu se dau bani la altar, odată cu pomelnicul; pe când la români, da.
|
O, wow. Dar de ce americanii cer asa mult? Cat are preotul salariu si de unde il ia? Intreb din curiozitate. La romani preotul e platit de enoriasi, in jur de 1000$+- max 2000$ pe luna, si multi au si alt job, fara a afecta programul Bisericii.
Pai, romanii dau bani la altar, si nu le mai cere nimeni bani in cos. Pai la altar se da "jertfa". Cand duci lumanarea, prescurea, pomelnicul si un banut. Mi se pare urat sa vari cosu' sub nasul omului in timpul slujbei. Nu trebuie sa stie nimeni cat dai, daca dai etc. Asta e treaba ta si a Lui Dumnezeu. Si sa nu credeti ca cei din jur nu vad cine da si nu da. Asa vad eu lucrurile. In BO nu e cu zecuaila de x%.
Pai banii din plic, acopera botezul/inmormantarea/casatoria? Se dau acei bani la saracii Bisericii? Din nou, intreb din curiozitate.
*
La noi, Biserica Romaneasca, cer $104.00-- contributia anuala a familiilor membre ale parohiei. Suma variaza de la Biserica la Biserica, dar nu e cu mult diferita.
*
off-topic
De cine apartine Biserica Americana? La sinodul care urmeaza (am uitat numarul Sinodul X cred), Biserica Americana nu are reprezentant, nefiind autocefala. Cu alte cuvinte, trebuie sa apartina de o Biserica locala. Greaca? Rusa? Cea din Antiohia? De cine?