Subiect: Istorii cu talc
View Single Post
Vechi 25.06.2014, 21:49:42
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Odată, un țăran a vrut să-i încerce pe cei patru fii ai săi. I-a chemat într-o dimineață la el și i-a dat fiecăruia câte o piersică. A plecat apoi la câmp, lăsându-i să-și vadă de treburi și să lucreze după cum cred ei de cuviință. Seara însă, când s-a întors, i-a chemat pe toți patru în tindă și l-a întrebat pe cel mai mare:
„Spune-mi ce ai făcut cu piersica pe care ți-am dăruit-o?“
„Ce să fac, am mâncat-o și îți mulțumesc. A fost tare bună. Am luat apoi sâmburele, l-am pus în pământ, în spatele casei, am udat locul și nădăjduiesc să crească acolo un piersic frumos și roditor.“
„Bine ai făcut fiule, sunt sigur că tu o să ajungi un bun gospodar.“ „Dar tu, îi zise celui de-al doilea, ce ai făcut cu piersica ta?“
„Am mâncat-o. A fost delicioasă…“ „Și apoi?“ „Apoi am aruncat sâmburele și m-am dus în casă, de unde am mai luat câteva, pentru că muream de poftă.“
„Fiule, zise atunci omul cu întristare în glas, ai grijă să nu ajungi lacom. Lăcomia nu este de dorit între oameni.“
Dar ție ți-a plăcut piersica, l-a întrebat țăranul pe cel de-al treilea fiu al său.
„Nu știu ce gust a avut, pentru că n-am mâncat-o. Am vândut-o pe zece bani în târg. Uite-i!“
„Fiule, îi replică țăranul, tu sigur o să ajungi mare negustor, dar ai grijă că nu toate sunt de vânzare în viață, și mai ales ceea ce ai primit de la părinți.“
Ajungând cu întrebarea la ultimul băiat, acesta îi răspunse: „Nici eu nu știu cum era piersica.“
„Cum, și tu ai vândut-o?“ „Nu, tată. Eu am fost în vizită la prietenul meu de peste drum, care este bolnav, și i-am dus-o lui. S-a bucurat mult pentru ea și mi-a mulțumit.“
Cu lacrimi în ochi, tatăl și-a luat copilul pe genunchi și i-a spus: „Nu știu ce vei face în viață, dar știu că indiferent ce drum vei urma, vei fi un bun creștin și asta e tot ce contează. Fii binecuvântat, fiul meu!“