Citat:
În prealabil postat de osanbogdan
Unii oameni spun că ei sunt creștini,dar n-au nevoie de Biserică.
|
Si totusi, Dumnezeu le-a aratat in toate felurile posibile ca au nevoie de Biserica. Practic, in tot Vechiul Testament, e vorba de o singura idee principala: in afara Bisericii nu exista mantuire. Uneori Biserica e prezentata ca arca, alteori ca popor, alteori ca maslin ori vita de vie etc, etc, Dumnezeu a aratat acelasi lucru oamenilor in toate felurile, intrevazand, in omniscienta Sa dumnezeiasca, incapatanarea si mandria lor.
Citat:
Dumnezeu - spun ei - le-a dat destulă minte să înțeleagă scripturile.
|
Eu nu cred ca Ana si Caiafa si toti arhiereii si carturarii erau niste idioti. Nici nu cred ca nu stiau Scripturile. Ci, dimpotriva, cred ca erau mai tari in Scripturi decat mine. Si totusi, l-au scuipat pe Isus si l-au batut in cuie.
La fel, nu cred ca puzderia de comunitati (neo)protestante, axate invariabil pe "Sola Scriptura" e alcatuita din oameni fara ratiune. Si totusi, vedem bine ca, in baza Scripturii si pretinzand a fi numai in baza ei, unii boteaza copiii, iar altii nu boteaza copiii, unii spun ca vom trai o mie de ani in pace, altii ca acest lucru s-a petrecut deja, ori ca nici nu s_a petrecut si nici nu se va petrece, ci e metafora. In sfarsit, mai sunt din aceia care, in baza Scripturii, au mai multe neveste, ori din altii care tin sambata si zic ca sufletele vor fi extincte. Chiar si in lucruri foarte pamantesti si foarte simple, de exemplu daca putem manca porc ori nu putem manca porc, ai surpriza sa dai peste raspunsuri diferite de la oameni care stiu de Scriptura si de nimic altceva.
In conluzie, exista ceva care este in afara Scripturii, care nu depinde de puterea ratiunii noastre si fara de care noi nu putem intelege insasi Scriptura, de vreme ce oameni stimabili si cu glagorie dovedita prin teste de QI inteleg lucruri deosebite citind aceeasi Scriptura.