Citat:
În prealabil postat de fallen
Nu, noua , adica mie cel putin, ca el nu se duce, nu mi- a dat dezlegare si nici nu are de gand sa imi dea cel putin acest duhovnic. ( n-am vazut sa impartaseasca nici pe alti tineri care inca nu sunt casatoriti). Altora insa am inteles ca le mai dau, alti duhovnici, probabil difera de la caz la caz.
|
Canoanele Bisericii nu sunt valabile numai cand vrem noi. Taina Spovedaniei nu are nici un efect daca nu lepadam pacatul, Sf.Impartasanie nu poate fi luata daca nu am pus inceput pocaintei, adica daca nu am spus stop pacatului. Nu ne alegem duhovnici dupa ureche, care sa ne faca noua pe plac. Dupa ce ca noi nu vrem sa ne schimbam, mai tragem si preotul dupa noi.
Nu conteaza daca concubinul le spune preotilor "popi". Asta spune el, daca ai respect ptr. duhovnic si ptr. preoti in general, nu le spui popi. Poate nu e doar parerea barbatului, ci si a ta, din moment ce pe duhovnicul matale numai in popa l-ai tinut.
Preotul, duhovnicul, nu blestemeaza. Cand da un sfat sau cand trage o concluzie, nu blesteama. Acum dam vina pe parinte ca nu ne iese noua cum vrem noi ptr. ca a atentionat ca nu facem noi ce vrem cu Domnul. Nu a legat cununiile, nu a blestemat, nu e vrajitor. Saracul Parinte. Apoi, ce vb cu parintele duhovnic in mod normal ar trebui sa ramane intre dvs si el, nu sa insiram pe toate gardurile, asa cum a facut Eva cu sarpele.
Se cam incurca borcanele. Viziunea lumeasca e ca intai trebuie casa, masina, bani, apoi copii. Ortodocsii stiu ca, de multe ori, lucrurile stau invers. Dupa cum a spus Pr.Tanase, de ce sa iti dea Dumnezeu casa, daca nu ai copii? La ce sa iti foloseasca? De ce sa te muti de la apartament la casa, daca ai doar un copil? Dansul a spus ca unii oameni marturisesc ca dupa ce sotia a ramas cu copil, au si rezolvat pb. cu casa. Sa nu se inteleaga ca e ceva automat.
*
Haideti sa nu ne mai ascundem dupa degete si sa o tot intoarcem ca la Ploiesti. Nu poti sa fi si cu Dumnezeu si cu dracul, nu poti sa fi sluga la doi stapani, nu poti sa joci la doua capete. Invatatura Bisericii Ortodoxe se cunoaste. Daca ascultam de Biserica si de duhovnic bine, daca nu e, iarasi bine, dar sa nu indraznim sa Il tragem pe Dumnezeu la raspundere, ca nu ne da ce vrem, cand noi facem dupa capul nostru. Nu prea inteleg cum vine treaba asta.