View Single Post
Vechi 05.07.2014, 11:49:56
AlbertX AlbertX is offline
Banned

Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Implicit

Extras din http://www.descopera.ro/stiinta/1098...le-universului

După opinia specialiștilor din cadrul misiunii Planck - un studiu internațional de anvergură în domeniul cosmologiei, condus de Agenția Spațială Europeană (ESA) - materia neagră reprezintă 84.5% din totalul materiei din Univers și 26.8% din tot ceea ce există în Univers - adica materie + energie.

Pentru că nu a putut fi până acum detectată (și deci studiată) în mod direct, materia neagră păstrează, pentru om, o mulțime de taine... <- Deci este o taina ! Are si "stiinta" tainele ei ... nu doar Biserica !

Cea mai mare dintre nelămuriri: există sau nu există? <- La fel se intreaba oamenii de "stiinta" si despre Dumnezeu.

Deși cea mai mare parte a comunității științifice acceptă faptul că există materie neagră și că prezența ei se manifestă gravitațional, există totuși și teorii alternative care încearcă să explice acele efecte gravitaționale prin alte cauze decât existența materiei negre. Deci, credem că există, dar nu suntem sută la sută siguri ... <- Foarte credinciosi sunt oamenii de stiinta, ei cred in materie neagra dupa cum ati observat

Energia neagră

Dar dacă natura materiei negre e departe de a fi înțeleasă, încă și mai stranie este așa-numita energie neagră.

În conformitate cu modelul standard al cosmologiei, aceiași cercetători din cadrul misiunii Planck (vezi mai sus) consideră că, din totalul masă-energie al Universului, 4.9% ar fi materie obișnuită, 26.8% materie neagră și 68.3% energie neagră. Adică trăim într-un Univers alcătuit, în proporție de mai bine de jumătate, din energie neagră, fără să știm prea bine ce este aceasta.

Energia neagră este definită drept o formă ipotetică de energie, prezentă în tot Universul și care tinde să accelereze expansiunea acestuia. Începând din anii 1990, multe observații indică faptul că Universul se extinde cu o viteză tot mai mare și, firesc, au fost căutate diverse explicații. Una dintre cele mai larg acceptate azi implică această energie neagră, care - se crede - exercită o puternică presiune negativă, generând o forță de respingere care ar putea explica accelerarea expansiunii Universului. Dar discuțiile despre natura energiei negre sunt, deocamdată, la un nivel exclusiv teoretic; energia neagră nu a fost detectată niciodată, iar dovezile existenței ei sunt indirecte. <- Cam la fel sta treaba si cu undele gravitationale !

Câte dimensiuni există în Univers?

Dacă am vorbit, de formă, să vorbim și de dimensiuni: câte dimensiuni există în Univers? Ne-am obișnuit - mă rog, oamenii de știință s-au obișnuit și ne-am luat și noi după ceea ce spun ei - să considere că în Univers totul se petrece în 4 dimensiuni: trei dimensiuni ale spațiului, plus cea de-a patra dimensiune - timpul. De aceea se și vorbește despre spațiu-timp, sau continuum spațiu-timp. Dar dacă nu sunt numai 4? Dacă sunt mai multe? Câte anume? Le-am putea dovedi experimental existența? Sunt aceste dimensiuni o proprietate fundamentală a Universului sau rezultatul aplicării altor legi ale fizicii? ... <- Teoria M a ajuns la 11 dimensiuni !

Adevărul e că habar n-avem. <- BRAVO, APLAUZE,... AUTORUL ARTICOLULUI STIINTIFIC RECUNOASTE ADEVARUL !

Last edited by AlbertX; 05.07.2014 at 12:09:05.