Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63
Perpendicular pe tangenta proiectiei punctului pe orizont, nu cu pamantul. Ai inteles gresit.
Practic, umbra va fi pe linia care vine din centru, trece prin punctul batului, si se duce spre orizont (margine).
Adica la ecuator, la echinoctiu, nu se va forma nici un unghi de 18 grade. Unghiul va fi de aproximativ 0 grade, sau 180 (depinde cum privesti).
|
Daca tu crezi ca asta-i o demonstratie si te multumeste ... treaba ta. Eu pana acum ti-am aratat ca ai calculat si ai desenat gresit. Rationamentul tau este gresit. Probabil ca tu consideri ca daca repeti de 100 de ori ca este acelasi unghi .. asta va tine loc de demonstratie ... te asigur ca gresesti.
Mai bine fa un desen corect, ca la geometrie, scrie exact ca la geometrie cum ai calculat si daca ai dreptate este OK.
Cand vorbim de unghiuri, demonstratia este matematica ... si nu argumentativa.
Sa vedem cat este unghiul calculat de tine corect ... mie mi-a rezultat 17,9573 grade ... adica cca 18 grade.
Nu uita ca pamantul se roteste in jurul axei proprii si face un unghi de 23,5 grade cu ecliptica. Variatia unghiului format de batul infipt in linia ecuatorului este data de rotatia pamantului in jurul axei si de miscarea pamantului in jurul soarelui pe un interval care incepe la ora 6.00 si se termina la ora 18.00 in ziua de 21 Martie de exemplu.
Tine cont de acest desen:
Nu uita sa revezi acest film care descrie foarte bine miscarea pamantului in jurul soarelui in modelul heliocentric:
https://www.youtube.com/watch?v=lkWyM-M8o0c