Un bătrân ședea odată la marginea unei oaze de la intrarea într-o cetate aflată în deșert. Un tânăr se apropie de el și îl întrebă: Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetăți? Bătrânul îi răspunse printr-o întrebare:
Cum erau locuitorii cetății de unde vii tu?
Egoiști și răi. De aceea, mă bucur că am putut pleca de acolo.
Așa sunt și locuitorii acestei cetăți, răspunse bătrânul.
Puțin după aceea, un alt pelerin s-a apropiat de omul nostru și i-a pus aceeași întrebare: Abia am sosit în ținut. Cum sunt oamenii pe aici? Înțeleptul îl chestionă așa cum făcuse și cu primul venit: Cum erau locuitorii cetății de unde vii? Am trăit acolo printre oameni buni, mărinimoși, primitori, cinstiți. Aveam mulți prieteni și cu greu i-am părăsit.
Așa sunt și locuitorii acestei cetăți, îl liniști bătrânul.
Dar un negustor care își aducea prin preajmă cămilele la adăpat auzise discuțiile avute de înțelept cu cei doi sosiți la porțile cetății. Și atunci când cel de-al doilea pelerin se îndepărtă, se întoarse spre bătrân și îi zise mustrător: Cum poți să te comporți astfel? Ai dat două răspunsuri cu totul diferite la una și aceeași întrebare pe care ți-au adresat-o două persoane.
Nu am greșit cu nimic, îi spuse calm înțeleptul. Am răspuns fiecăruia după cum se cuvine. Orice om poartă lumea sa în propria-i inimă. Cel care nu a găsit nimic bun în trecut acolo unde a trăit, nu va găsi nici aici ceva bun. Dimpotrivă, acela care a avut și în alt oraș prieteni va găsi și aici tovarăși credincioși. Pentru că, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decât ceea ce știm noi găsi în ei.