Pacatul lui David
Pacatul lui David a avut repercursiuni colosale. Relatia lui cu Dumenzeu a ajuns sa atarne de un fir de par. Pasalmii 31 si 50 sunt expresii ale acelor tensiuni spirituale extraordinare. Natan ii spune lui David: “Domnul iti iarta pacatul, nu vei muri” (2Samuel 12:13), aratand prin aceasta ca intentia lui Dumnezeu a fost sa-l omoare pe David. Nu a avut liniste toata viata, sabia nu s-a dapartat de casa lui niciodata. A trebuit sa-si ingroape trei baieti, in timpul vieti, iar dupa moarte lui, din porunca lui Solomon, al patrulea sau fiu este ucis. Ceea ce ceruse el “sa dea inapoi patru miei…” s-a implinit. Dupa pacatul cu Bat-Seba, David nu a mai fost niciodata acelasi om.
Pentru fiecare dintre noi David este un semnal de alarma. Apostolul Pavel spunea: “Cine crede ca sta, sa ia bine seama sa nu cada”. Ancorati in El, dependenti de harul Lui si de Duhul Lui cel Sfant, vom iesi biruitori. Intelegand pericolul si cautand ajutor la Dumnezeu vom trai o viata curata – vom fi sfinti pentru ca El traieste in noi.
În a doua parte a domniei lui David, autorul ne consemnează greșelile lui David și necazurile din familia și împărăția sa. Cum spuneam și mai devreme, evenimentele din 2 Samuel nu sunt prezentate toate în ordine cronologică. De aceea, nu putem fi siguri că păcatul cu Bat-Șheba a avut loc după toate evenimentele din capitolele 1-10.
Dacă am încerca să localizăm temporal evenimentele din cap. 11, ne-am putea folosi de pasajul din cap.12:24 care ne sugerează că Solomon s-a născut nu după mult timp după ce a murit fiul lui David născut în urma adulterului cu Bat-Șeba. La sfârșitul domniei lui David, Solomon l-a urmat la tron și nu era un copil. Deci dacă Solomon ar fi avut 20 de ani în acel moment, atunci înseamnă că păcatul cu Bat-Șeba a avut loc aproximativ în al 18-lea an al domniei lui David. Sunt apoi date istorice care plasează cucerirea cetății Raba în jurul anului 990 î.H. Având în vedere că domnia lui David peste Iuda a început în 1010 î.H., atunci păcatul cu Bat-Șeba ar fi avut loc în jurul anului 992 î.H. David a domnit 40 de ani peste Iuda și Israel. Păcatul cu Bat-Șeba a avut loc undeva între al 15- lea și al 18-lea an de domnie. David avea deci în jur de 47 de ani când a comis această fărădelege. Aceste lucru este important de știut. Iată că David depășise poftele tinereții și avea 9 soții și mai multe țiitoare. Cu toate acestea, cel rău l-a prins în capcana adulterului. Ce s-a întâmplat? Cum a fost posibil?
Știm din istoria lui Saul că nu există zonă de invulnerabilitate și că lupta credinței trebuie dusă până la sfârșit. Ispitele sunt foarte mari și după zeci de ani de credință, iar căderea este posibilă și după mari biruințe spirituale. Prima greșeală pe care ne-o semnalează autorul la David este aceea că David nu s-a mai dus la război, deși sosise vremea din an (primăvara) când împărații porneau la război. În cap. 10 ni se semnalează faptul că David l-a trimis pe Ioab să lupte împotriva amoniților. Oare începea David să își dezvolte un obicei prost sau în cap. 10 a rămas cu un motiv întemeiat la Ierusalim? Nu știm acest lucru, dar știm sigur că în cap.11, David nu a avut motive întemeiate să rămână la Ierusalim. Nu îl vedem nici bolnav și nici rezolvând probleme urgente. Nu, ci autorul ni-l prezintă așezat în pat. Era după-amiaza spre seară și David se scoală din pat. Oare de când stătea David în pat și ce căuta el la ora aceea în pat? Oare nu sunt atâtea responsabilități pe care le are un împărat? Oare nu era chemarea lui să fie alături de popor și să poarte războaiele Domnului împotriva vrăjmașilor Domnului? Îl vedem pe David într-un moment de pasivitate, de relaxare, de lene și poate chiar plictiseală. David mersese atâția ani la război. Intrase în rutina războiului și era obișnuit cu victorii ori unde mergea. Și atunci, s-a gândit probabil să facă o pauză. David a încetat să persevereze în lucrurile încredințate de Domnul. Fără o direcție clară, fără un obiect al muncii, fără o preocupare și implicare în planurile Domnului, devenim foarte vulnerabili. Când mergem cu toată puterea în direcția slujirii lui Dumnezeu, ispita este ca ceva care ne oprește din drumul nostru și o depășim mai ușor. Dar când suntem pasivi și nu prea avem de lucru, nu avem un drum al nostru, ispita este mult mai atractivă pentru că ne dă ea ceva de făcut, și oricum neavând nimic până atunci, oferta este mult mai tentantă.
David este leneș, relaxat, nemotivat, cu garda jos, cum se spune. Se plimbă pe acoperișul casei împărătești fără o preocupare clară pentru planurile lui Dumnezeu. Exact în acest moment cel rău atacă și-i oferă imaginea unei femei foarte frumoase care se scălda cu trupul gol prin apropiere. Această imagine trezește în David o cumplită patima. Ne putem gândi că David putea oricând merge la una din soțiile sau țiitoarele sale. Însă uneori dorinta este orientată spre o persoană anume. Și așa a fost și acest caz. O poftă fără margini s-a trezit în David de a pacatui exact cu acea frumoasă femeie pe care a văzut-o scăldându-se.
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Last edited by Mosh-Neagu; 11.07.2014 at 00:02:46.
|