Pacatul lui David
Păcatul odată intrat în viața noastră ne mutilează personalitatea și distruge rapid ceea ce Dumnezeu a zidit cu atâta trudă și răbdare în noi. Am observat deja cum păcatul înfășoară așa de lesne. Păcatul nu ne vizitează niciodată singur și ne atrage într-un lanț fără sfârșit de păcate. David a început cu o neveghere, dar a ajuns apoi un curvar, un mincinos și un criminal. În cap.11 observăm cum păcatul înfășoară cu rapiditate personalitatea lui David și cum acesta devine rob păcatului. În cap. 12 ne-am speriat de împietrirea adusă de păcat. David, cel cu inima curată, devine insensibil față de propriile păcate, chiar dacă acestea însemnau curvie și crimă. El nici nu își pune problema pocăinței pentru mai bine de 9 luni de zile și este nevoie de intervenția inspirată a lui Natan. Păcatul anihilează simțurile spirituale și înăbușă cu brutalitate strigătul conștiinței. David îmbracă fără rușine haina fățărniciei și își ascunde nelegiuirile sub preș. Cucerirea cetății Raba ne prezintă un alt David, decât cel cu care eram noi obișnuiți. Punctul forte al spiritualității lui David era smerenia lui. Mereu făcea un pas înapoi și dădea toată slava Domnului. Dar acum la Raba se lasă atras de propunerea perfidă a lui Ioab, și David vine la finalul bătăliei pentru a lua el slava. Fără rușine, își pune coroana unui împărat păgân pe cap și arată spre sine cu toată putere. Ce mare contrast este între acest tablou și cel care ni-l prezintă pe David umil, dansând în haine de in înaintea chivotului. Ba mai mult, tratamentul la care a supus pe prizonieri ne șochează. Deși sunt unele traduceri care propun o variantă mai acceptabilă de traducere, și anume că David i-ar fi pus să muncească cu fierăstrăul și securile, cred că traducerea lui Cornilescu este corectă. Iată-l pe David crud, nemilos, plin de dorința de a se răzbuna. Domnul a fost de acord cu pedepsirea amoniților, dar nu a poruncit torturarea lor și nici nimicirea lor cu desăvârșire. Punctele forte ale lui David erau smerenia, și bunătatea și lepădarea răzbunării deșarte. Dar David este acum mândru, fugind după slava deșartă a mulțimii, robit de gândul răzbunării și de o cruzie feroce. Ce s-a întâmplat cu David? David a fost preschimbat de păcat. Și pentru a înțelege cât de mult îți maltratează păcatul inima, autorul subliniază prin cucerirea cetății Raba cum păcatul a subminat și preschimbat în rău cele mai minunate calități ale lui David. Atunci când păcătuim cu gândul că ne vom cere iertare, uităm de forța de mutilare a păcatului. După ce vom păcătui, nu vom mai fi aceleași persoane ca înainte, și gândul de a ne cere iertare s-ar putea nici să nu mai apară. Ce trebuie mereu să ne înfricoșeze la păcat, este că el ne va fura luciditatea minții și nu vom ști niciodată în ce ne va transforma pactul cu diavolul.
Înainte de a ne prezenta cucerirea cetății Raba, autorul ne descrie durerea lui David la pierderea copilului său, precum și insistența sa în a căpăta îndurare din partea lui Dumnezeu. Oare cum să interpretăm insistența lui David? Cu siguranță, autorul vrea să sublinieze prin acest tablou că dureroasa confruntare cu consecințele păcatului este implacabilă, de neevitat. Ori cât de mult a insistat David în rugăciune, Domnul a rămas intransigent. David a încercat să îl convingă pe Domnul să anuleze confruntarea cu consecințele păcatului, dar Domnul a rămas ferm pe poziție. David tocmai experimentase iertare pentru crimă și adulter. El știa că îndurările Domnului sunt fără margini, și a sperat până în ultima clipă. Gestul său pare frumos, dar dovedește că nu a înțeles încă necesitatea confruntării cu consecințele propriilor păcate. În primul rând, David făcuse un păcat public și din pricina lui Neamurile din jur huliseră Numele Domnului. El trebuia pedepsit public. Și apoi, după cum vom vedea pe parcursul secțiunii, tocmai durerea confruntării cu propriile păcate aduce vindecarea sufletului nostru mutilat de propriile păcate. David nu a jelit pentru moartea copilului, ci doar înainte, în speranța salvării vieții lui. Dar David a jelit chiar pentru moartea lui Saul. Oare nu ar fi fost normal să jelească și pentru moartea copilului său? Lacrimile ne-au fost date de Domnul ca să plângem. Avraam a jelit-o pe Sara, poporul Domnului și-a jelit mereu eroii credinței. Existența durerii și exprimarea ei este o normalitate. Ea arată și cât de mult am iubit pe cei pe care i-am pierdut. E adevărat că durerea ne poate copleși sufletele și ne poate închide în temnița depresiei, dar cel credincios are speranță, are nădejdea învierii din morți și a revederii cu cei dragi. Ei nu au plecat de tot, este doar o mică despărțire. Peste puțină vreme, foarte puțină vreme ne vom uni cu toții în slavă. David nu mai are lacrimi pentru copilul său și merge doar pe principiul că „viața merge înainte.” Slujitorii lui sunt, pe bună dreptate, surprinși de reacția sa. Ce se întâmplase cu inima sensibilă a lui David care a scris cântări de jale chiar la moartea vrăjmașilor lui?
Bat-Șeba a fost și ea pedepsită pentru păcatul ei. Ea a suferit multă vreme pentru pierderea copilului. În 1 Cronici 3:5, autorul precizează că Solomon a fost al patrulea copil al Bat-Șebei. Este posibil deci ca durerea pierderii primului copil să fi persistat cu putere mai bine de patru ani de zile. Nașterea lui Solomon marchează un momente al mângâierii și speranței. Domnul le-a iertat păcatul și le dă șansa unui nou început. Cu toate acestea suferința cumplită adusă de consecințele păcatului îi ajută să înțeleagă gravitatea păcatului și să nu cadă în ispita de a transforma harul în desfrânare.
Secțiunea 11-20 ocupă un loc special în revelația progresivă a lui Dumnezeu. Nicăieri nu avem descrisă o cădere așa de mare a unui om credincios care apoi este iertat și reabilitat. Căderea lui Saul a fost amețitoare. De la Lucifer și Adam nu mai găsim o cădere așa de mare. Înțelegem vulnerabilitatea și pericolul căderii. Astfel nu suntem chiar așa șocați când are loc și căderea lui. David. Dar spre deosebire de Saul, David se întoarce la Domnul și primește iertarea și reabilitarea. De această dată ne surprinde harul și îndurarea lui Dumnezeu. Dar autorul nu insistă atât pe acestea, cât pe consecințele păcatului. Dacă istoria s-ar fi terminat în cap. 12 cu cuvintele: „Domnul îți iartă păcatul nu vei muri.”, atunci ne-am fi gândit cu toții: „să păcătuim deci ca să se înmulțească harul.” Dar istoria păcatului lui David nu se încheie aici. Aproape jumătate din cartea 2 Samuel autorul ne descrie consecințele păcatului lui David. Nicăieri în Scriptură nu înțelegem mai bine aceste adevăruri: iertarea nu anulează toate consecințele păcatului, harul nu poate fi transformat în desfrânare, Domnul nu se lasă batjocorit: omul va culege ce va semăna. Cu toții ne speriem de suferință. Citind experiențele prin care a trecut David ne îngrozim și ne rugăm să nu trecem prin nici una din ele. Ce este de făcut? Să veghem în fiecare zi a vieții noastre și să acceptăm mai degrabă suferința despărțirii de păcat. David ar fi suferit dacă și-ar fi omorât lenea și pofta din cap.11. Dar ar fi suferit mult, mult mai puțin decât în cei 10 ani de zile de necazuri. Autorul vrea să privim la David și să ne îngrozim. Da, există șansa iertării oricărui păcat, dar să nu uităm că vom culege ce am semănat. David a semănat câteva săptămâni de neveghere și a cules 10 ani de necazuri. Oare nu este mai înțelept să umblăm în căile Lui și să acceptăm fără ezitări suferința despărțirii de păcat? Aceste capitole ne învață frica de Domnul într-un mod minunat. Cine este înțelept va lua aminte.
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Last edited by Mosh-Neagu; 11.07.2014 at 00:14:56.
|