View Single Post
  #28  
Vechi 18.07.2014, 21:43:32
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

O simplă eroare de atribuire, s-ar putea spune. A fi mândru înseamnă a-ți atribui cele care, de fapt, vin de la Dumnezeu (adică aproape totul, de nu cumva chiar tot ce e cu adevărat de preț în și pentru viața noastră, și în primul rând viața). Iar prin aceasta omul se consideră, mai evident ori mai subtil, pur și simplu Dumnezeu.
Cine sunt eu de fapt? Cine sunt eu cu adevărat? Care îmi sunt limitele puterilor personale și cum de sunt posesorul anumitor puteri, de voi fi avînd vreuna? - poate fi o pistă de acces la recuperarea realității. Iar de am vreo putere oarecare, care o fi rostul ei? Cum, când și cât să o folosesc?.....
Deși există riscul permanent ca și la aceste întrebări omul mândru să născocească el ceva și, deși în formă (din buze) bolborosește "rob al Domnului", înlăuntrul inimii să creadă cu totul altceva. (Am descoperit asta mai întâi la mine, de atâtea ori...)

Frica de Dumnezeu, odată primită în dar prin Duhul, poate zdrobi turnul babilonian al copilăreștii mândrii.

Mândria este un păcat, desigur, dacă luăm ca reper Poruncile.
Și este rădăcina din care crește înclinarea noastră permanentă spre păcatul de tot felul, adică spre rătăcire, risipire, distrugere.

Fiind păcat orice mișcare a noastră care rănește și refuză (gonește, alungă disprețuitor, vai) iubirea lui Dumnezeu și astfel ne deposedează de legătura noastră cu Viața, cu sensul și rostul pus de Dumnezeu în toată zidirea Lui.
Prin nimic nu se autosabotează omul, nu se surpă mai mult și mai tragic, decât prin așezarea-n mândrie. Atât de confortabilă (pe moment!), atât de dulce, de promițătoare...
Iar prin frica lui Dumnezeu se clădește în Viață, în Veșnicie... Sau nădăjduiește ...
Reply With Quote