View Single Post
Vechi 20.07.2014, 13:36:02
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlaviusM Vezi mesajul
Nu-i poti face sa creada, dar ii poti obliga sa se supuna si sa execute, la inceput formal, niste ritualuri.
Acestea nu sunt convertiri. Convertirea trebuie sa fie act al libertatii omului. Daca un crestin din Irak, avand cutitul la gat pronunta Shahada, acela nu devine un musulman, ci ramane un crestin a carui tarie a credintei e problematica.

Citat:
unii indieni au tras probabil si concluzii de genul "zeul lor a fost mai puternic decat zeii nostri, de aceea am pierdut", astfel ca s-au supus zeului invingatorilor.
Tot asa, in urma unor lupte (pierdute sau castigate) s-au convertit regi si imparati. Constantin, de exemplu. Sau Clovis. Si in Vechiul Testament avem asemenea exemple de convertire la ceea ce era, pe atunci, Religia Adevarata.
In asemenea cazuri, sinceritatea convertirii nu e chestionabila. Cand cineva se converteste experiind atotputernicia lui Dumnezeu (ori crezand sincer ca o experiaza), eu nu numesc asta convertire fortata.

In alta ordine de idei, sunt cam satul de sablonul cu "europeanul agresor". Am pe undeva un folder despre atrocitatile comise de africani care ii luau in sclavie pe europeni, de care ma servesc cand mai aud pe cineva vorbind de europenii cei rai care-i luau sclavi pe africanii cei buni. De Bokassa ati auzit ? Chestii de acum cateva decenii, nu istorie medievala. Ma gandesc ca n-ar strica sa fac un folder si despre blandetea dovedita de apasi la adresa Cailor Ferate Americane.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 20.07.2014 at 13:49:41.
Reply With Quote