Citat:
În prealabil postat de anonima17
De ce este atat de important ca tinuta femeii sa fie cu fusta si capul acoperit?
|
De fapt, nu e "chiar atat de important". Adica nu este ceva fundamental credintei. Dar este, totusi, un lucru care are importanta lui. Daca am fi invitati la primar la cina, am avea grija cum ne imbracam si am face-o asa cum stim ca i-ar placea si asa cum ne cere o anumita eticheta pe care apropiatii lui o fac cunoscuta. Intre "cum ne place noua sa ne imbracam" si "cum se asteapta el de la noi sa o facem" daca exista unele incompatibilitati, le-am rezolva repede optand pentru a nu ne imbraca asa cum primarul a spus clar sa NU o facem. Daca apropiatii primarului, transmitandu-ne invitatia la cina, ne-au spus sa nu ne imbracam in verde, dar noi ne imbracam; totusi, in verde, oricare comesean va fi de acord ca o facem din sfidare fata de regula primarului, facand invers decat a spus sa se faca. E greu de gasit alt motiv decat afrontul, cand stim bine ca s-a spus si s-a scris sa nu ne imbracam in verde.
Dar daca nu primarul ne invita la cina, ci Cel Preainalt, Imparatul Imparatilor, atunci de ce sa facem invers decat colaboratorii Lui ne indeamna sa o facem ?
Sa mai observam un lucru. Intre cele doua, "acoperire capului" si "purtatul fustei" e o diferenta atat de staruinta cat si de precizie a recomandarii. Recomandarea de acoperire a capului este 1) staruitor mentionata si 2) bine precizata de apostoli. Dimpotriva, nu acelasi lucru se poate spune despre purtatul fustei. Aceasta recomandare este 1) mentinata o singura data si 2) nu in forma precisa, ci sub forma de "vesminte femeisti" versus "vesminte barbatesti". Traim vremuri in care pantalonii nu mai sunt indeobste considerati "vesmant barbatesc" fiindca marea majoritate a femeilor poarta pantaloni. Pe de alta parte, fusta poate fi considerata "vesmant specific femeiesc", de aceea, daca cineva vrea sa-si sublinieze feminitatea, va purta fusta sau rochie.
Citat:
Daca corpul ei este acoperit incat sa nu incite sau sa atraga privirile...
|
Capul (parul, mai ales) e podoaba femeii. Capul, parul lung, eventual carliontat ori impodobit la randul lui e ceea ce atrage privirile. Cel putin in prima secunda. Ca, dupa aceea, privirile indraznete coboara de-a lungul corpului e alta poveste. Dar, orice om are mai intai contact vizual cu capul. Ati auzit de expresia "podoaba capilara" ? Ei bine, despre asta e vorba. Asta trebuie acoperita. De ce ? Din modestie. Din acest motiv, din modestie, are capul acoperit Sfanta Fecioara. Si in toate icoanele vedem ca toate sfintele au capul acoperit, uneori cu exceptia Sf Maria Magdalena (dar numai in arta apuseana). De ce tocmai aceasta exceptie si de ce numai in arta apuseana ? Aici e alta poveste, dar nu chiar fara nicio legatura cu subiectul...
Citat:
Poate ca o femeie in pantaloni se roaga cu mai multa iubire catre Dumnezeu decat o femeie in fusta care se aseamana fariseilor, de ce nu i-ar primi Dumnezeu si ei rugaciunea?
|
Aici avem o problema de logica. Daca cea in pantaloni e asemenea fariseilor si nu cea in fusta ? Pe urma, de unde antiteza asta intre forma si fond, in sensul ca respectarea intr_o parte ar duce la nerespectarea in cealalta ? Modelul nostru e "sau-sau" ori e "si-si" ? Ce ar fi sa luam un model care sa fie conform atat FORMEI cat si FONDULUI pe care Cristos il asteapta de la noi ?
Citat:
Sa nu ma intelegeti gresit, mie personal imi plac mai mult fustele, nu am mai purtat blugi de saptamani intregi, dar vreau sa inteleg aceste lucruri...
|
Si eu prefer fustele. Pe sotia si pe fiica mea le-am rugat sa poarte pe cat posibil fuste, atunci cand sunt cu mine. Eu vad bine ca pe la nunti, serate, etc niciunei femei nu-i da prin cap sa vina in blugi. De unde, atunci, aceasta adevarata obsesie de a purta pantaloni la Liturghie ? Cu certitudine, nu e de la Dumnezeu.
Citat:
Si spre exemplu, eu daca imi pun batic simt ca lumea se uita la mine si se sminteste intr-un fel...
|
Dar nu exista o porunca de a purta batic. Exista, insa, una de acoperire a capului. Este cu totul altceva. Nu imi amintesc de cuvantul "batic" in toata Biblia. Cu ce anume va acoperiti capul ? Asta tine de imaginatia dv, de bunul gust sau, pur si simplu, de capriciu. Aici, adica IN CADRUL respectarii acestei porunci apostolice, aveti deplina libertate.
Citat:
ma simt de parca as transmite lumii mesajul "ia uite ce crestina sunt eu", asta in contextul in care femeile nu prea isi mai acopera capul in biserici. Parca mai mult ies in evidenta decat sa ma smeresc...
|
Mai intai, ma intreb daca, nu cumva, aveti o conceptie gresita despre smerenie. Smerenia e un lucru pe care il avem in raporturile noastre cu Cristos si nu inseamna "sa nu iesim in evidenta fata de ceilalti". Insasi preocuparea de ce vor zice ceilalti nu are legatura cu smerenia, putand duce la falsa modestie.
Pe urma, da, exact asa (precum si altfel) puteti transmite mesajul "ia uite ce crestina sunt eu". Acoperindu-va capul. Tinand post. Rugandu-va. Punand, daca aveti, doi banuti in cutia milei. ACESTEA sunt fapte bineplacute Domnului. Pentru El le facem.
Acuma, asta nu inseamna sa le facem "de pe acoperisuri". Pe de alta parte, facandu-le in public, sunt mijloace de evanghelizare si nu pierd nimic din caracterul bineplacut Domnului. Abia cand ne laudam cu ele incepe sa nu mai fie bine. Cand ne laudam cu cat postim noi, sau cum mai mergem noi in fiecare Duminica cu capul acoperit, atunci abia pierdem tot meritul acestor fapte de credinta. Cand va faceti cruce in tramvai trecand prin fata unei biserici, sper ca nu va ganditi ca faceti un act de fariseism. Atunci, de ce sa va ganditi la asta cand va acoperiti capul ?