View Single Post
Vechi 03.08.2014, 22:01:10
catalois catalois is offline
Banned

Data înregistrării: 11.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Te inseli. Ca dovada sta faptul ca sunt...catolic. Scrie la profil.
Ca dovada ca nu ma insel: nu cauti raspunsuri, ci cauti sa pui raspunsuri in capuri oamenilor care au intrebari aiurea....

Citat:
Pe urma, daca extrapolam la crestinism in general, am precizat ca el este mai putin cunoscut decat Legendele Olimpului.
Nu ai inteles ideea principala a postarii. E aceea ca ignorarea religiei crestine este mai grava decat ignorarea altor religii nu intrucat e singura religie adevarata (acesta e subiect pentru alte topicuri) ci pentru ca, cel putin in aceasta parte a lumii in care ne aflam, a modelat cultura, spritualitatea, legile, istoria. In final ne-a modelat pe noi (sa zicem, mai mult sau mai putin). S-a spus ca romanul a crescut "la umbra Crucii" si, desigur, asta e valabil si pentru rus, francez, german, italian sau englez. Se poate sa nu fie adevarat (deocamdata) pentru senegalez, dar noi nu suntem senegalezi. Asa cum invatam si stim limba, geografia ori istoria romanilor mai bine decat pe cea a senegalezilor si ii dam mai multa importanta, constienti fiind de mai mare ei insemnatate pentru noi, tot asa ar trebui sa facem si cu religia crestina, care pentru noi are mai mare insemnatate decat religiile Africii Negre.
Te raportezi la istoria locala (si cand zic local, ma refer la cele 4 dimensiuni: spatiul SI timpul), ceea ce nu iti poate furniza raspunsuri universale. Daca scopul tau local nu se integreaza intr-un scop universal, va avea doar un succes local, nu universal. Urmaresti un scop local sau universal?

Citat:
7 ani ? Vorbeste-i si da-i carti despre religia crestina macar cat ii vorbesti si ii dai carti despre Legendele Olimpului. Macar pentru ca sa aiba o cultura generala intreaga si ca sa poate alege, mai tarziu, in cunostinta de cauza.
Daca nu vei face asta, el nu va intelege niciodata cu adevarat, povestile pe care i le citesti. Asa cum nici eu nu am inteles cat am fost copil, ci doar dupa convertirea mea (in studentie). Cum vrei sa stie ca balaurul cu 7 capete este diavolul cu cele 7 pacate capitale? Cum sa inteleaga el ca ACEL balaur nu moare decat daca-i retezi TOATE capetele, cum vrei sa stie ca aripa albinei din Harap Alb este gratia actuala care ne ajuta in razboiul spiritual, cum vrei sa stie ca faptul ca tocmai feciorul cel mic reuseste arata ca Dumnezeu da harurile sale cui ne asteptam mai putin, de unde sa stie ca jaratecul este focul viu al credintei, fara de care calul (vehiculul salvarii, Sfanta Taina) ramane inoperant ?
L-am invatat la 2 ani sa-si dea jucariile si sa nu ia o jucarie fara sa ceara voie, iar acum este mirat si impacientat cand un copil vine si ia o jucarie FARA SA INTREBE, pentru ca asta e firea copiilor, adica asa sunt oamenii: daca ceva pare atractiv, trebuie sa-l aiba, fara morala.
Si oscilez intre a-l invata pe copilul meu cum sa se lupte cu cei fara morala si cum sa aiba.

Citat:
Poate ca nu tii neaparat ca fiul tau sa fie crestin. Dar vorbeste-i despre crestinism (acum despre sfinti si faptele lor, mai tarziu despre dogme), daca vrei sa inteleaga, vreodata, povestile din partea asta a lumii. Si ca sa aiba o cheie hermeneutica pentru creatia artistica in general, din ultimele 15 secole.
Cheie hermeneutica? Adica sa inteleaga vorbele unor oameni? Adica sa inteleaga ca oamenii au mai multe intelesuri la aceleasi vorbe? Poate ca aici gasesti repunsul la intrebarea ta: ''ceva idei?''
Reply With Quote