View Single Post
Vechi 05.08.2014, 19:23:30
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
@gpalama

De unde ideea ca Pr.Boca a invatat despre reincarnare? Ai citit cartea dansului? Cap coada. Intreb, caci, daca ai fi citit, ai fi vazut ca Pr.Boca nu era pentru reincarnare, din contra.

Nimeni, dar absolut nimeni, nu considera ca Pr.Boca a fost fara de pacat, infailibil si dumnezeu pe pamant.

Cu Pr.Staniloae nu e chiar asa. Uitam ca amandoi au facut puscarie si ca erau urmariti de securitate. De ceilalti doi parinti, nu stiu.

Ai vazut ce zice Pr.Papacioc despre Sf.Catolici?

"- Au nădejde de mântuire?
- Nu! Mântuire este doar în Biserica Ortodoxă, în Hristos. Si se pune problema chiar a Bisericii Catolice.
- În Biserica Catolică, am înteles că nu mai există epicleza. În azima si în vinul lor mai există Hristos?
- Dacă îmi îngăduiti, dacă ar fi posibil să întreb pe Hristos lucrul acesta, v-as spune.
Catolicii sunt foarte vinovati, pentru că 1054 de ani am fost împreună. S-au făcut Sinoadele Ecumenice si ultimul a fost la anul 787. S-au făcut sapte Sinoade Ecumenice care au stabilit dogmele despre Mântuitorul, despre Duhul Sfânt, despre Maica Domnului, despre firile si puterile Mântuitorului. S-au stabilit toate aceste lucruri împreună cu ei. De ce s-au despărtit la anul 1054? Si au început cu interpretări proprii. Au schimbat Crezul. Nu sunt eretici pentru noi, pentru că au sapte Taine; cum le au ei, cu aspectele lor simbolice - dar le au.
Dacă n-ar avea aceste sapte Taine ar fi eretici. Este numai o greseală confesională. Dar ne despart foarte importante lucruri de dogmă.
Referitor la sfintii catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparatie între Sfântul Serafim de Sarov si Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinti prin rugăciune, prin lipsuri extraordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare. Noi discutăm aspectul dogmatic. Bunăoără ei au băgat pe Filioque. Au spus că Duhul Sfânt purcede si de la Fiul. Prin asta se întelege micsorarea Sfântului Duh. Care nu este un adevăr. Mântuitorul spune: Care de la Tatăl purcede (Ioan 15, 26). Deci, este limpede.
"
extras de aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/prarsenie_secte.htm

Si daca Pr.Teofil Paraianu a spus ca putem sa ne rugam cu eterortodocsii si multi i-au sarit in aparare, de ce brusc e mare problema ca Pr.Boca l-a pictat pe Assisi(nu stim exact de ce l-a pictat)?

1. Legat de reincarnare - oamenii l-au auzit textual spunand ca s-a reincarnat. Punct.

2. La Sambata de sus este o biblioteca a manastirii unde s-au gasit numeroase carti ale parintelui despre reincarnare si vrajitorie - o sa verific si eu personal informatia asta.

3. Cu Biserica Catolica - au murit sfinti ortodocs pentru lucruri neinsemnate?

4. Sfantul Ignatie Briancianinov a zis clar ca Francisc de Assisi este inselat - citeste cartile lui.

5. Asta cu sfinti ai rugaciunii este o ... elucubratie.
Duhul Sfant si Dumnezeu este in primul rand ADEVAR. Toata Evanghelia vorbeste despre Adevar si nu despre ... rugaciune. Ne botezam si ne sfintim in Adevar nu in ... mistica goala fara adevar.
Crezi ca ei, catolicii nu combat "eresurile" ortodoxe? Crezi ca ei in manastire nu zic ca noi suntem rataciti si inselati ?

6. Problema la asa zisii sfinti catolici este de experienta duhovniceasca gresita - inselari majore dovedite de Sf. Ignatie Briancianinov si de mistica ortodoxa.

Asa zisele lucruri mici sunt de fapt putin mai mari. Vezi te rog si tu clipurile de pe net care sunt despre "inselarea parintelui arsenie" si discutam corect si pe argumente.

Pozitia mea acum este de a DISCUTA, nu de a TINE vreo o parte.

Am scris mai sus ca atata timp cat zeci de mii de oameni vin la mormantul Parintelui si se indreapta spre Biserica este un lucru bun.

Dar ce te faci cu celelalte ? Si care trebuie sa fie pozitia noastra corecta fata de acest lucru ?

Eu personal as zice: Doamne, nu stiu. Iarta-ma. Cinstesc toti sfintii tai, dar aici ma pazesc pentru ca nu stiu. Punct. Si mi se pare o pozitie corecta.