View Single Post
Vechi 10.08.2014, 14:09:41
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul

.... mi se intampla cand incerc sa ma gandesc la Parintele Arsenie Boca.

De toti sfintii ma apropii cu liniste si pace. Nu am nici un gand rau, e pace, bucurie, liniste.
Numai cand ma apropii de Arsenie Boca ma tulbur rau rau de tot de la tot felul de ganduri.

Va dau cuvantul meu ca nu reusesc sa ma apropii de el in nici un fel cu mintea.
O fi judecata mea asupra lui? Dar eu incerc sa nu judec si incerc sa las toate lucrurile deoparte.

Dar, mi-e tare greu sa ma gandesc la parintele Arsenie. Vifor mare de ganduri vine peste mine..... nu cred ca e bine lucrul asta, Dumnezeu sa ma ajute si sa lumineze si limpezeasca lucrul asta.
Dacă îmi permiți o opinie.... Legată de tentația de a face din reacțiile subiective un criteriu sau o normă de apreciere cât mai "obiectivă"...
Încep cu mărturisirea că și eu am trecut prin asta. Nu neapărat față de Părintele Arsenie, ci de exemplu când vedeam Biblia sau când citeam unele pasaje chiar și din NT, chiar pericope cu Discursul Mântuitorului.
Am cerut sfat atât de la duhovnic (și prieteni preoți) cât și de la colegi psihologi.
Concluzia este următoarea: problema nu e atât cu persoana la care ne gândim (cum ar putea să fie ceva negativ la persoanele sfinte din Biblie, la Hristos?...) cât mai degrabă cu lăuntrul minții noastre.
Psihologii mi-au reamintit ce este o rezistență psihică față de o schimbare, ce este o nevroză și care îi sunt mecanismele etc. Am înțeles că se activa în mine un nucleu nevrotic insuficient analizat și că ar fi cazul să fie descoperit și lucrat până la rezolvarea conflictului intrapsihic.
Preoții au spus cam pe același glas, astfel: pe de o parte ispitiri demonice - gânduri și stări sugerate de vrăjmașul care pune piedici când înaintăm spre Dumnezeire, pe de altă parte exprimări sub formă de gânduri și stări a propriei necurății. Păcate nespovedite, complaceri în trândăvie și atmosferă păcătoasă etc. Manifestări ale maladiei spirituale.
Cum să vezi cu ochi buni pe cineva sau ceva care îți e oglindă pentru ceea ce nu îți place să vezi în tine, care îți e mustrare pentru viața nedesăvârșită în care petreci?....

Am auzit de multe ori la frați, altminteri oameni de bună credință dar fără deprinderea de a lucra onest cu sine, că "omul acela mă tulbură" sau "cartea aceea mă neliniștește". Concluzia era inevitabil aceeași - acela sau aceea au ceva necurat, e ceva rău acolo, mai bine evit, mai bine mă feresc etc.
Nu prea obișnuim să privim înlăuntrul nostru când cineva sau ceva ne pare că ne tulbură. Ci suntem temeinic educați în lume, în lumea aceasta a aroganței și mândriei, să atribuim locul pricinei neliniștii noastre mereu în afară, în necurăția sau reaua intenție a altuia. Cu alte cuvinte noi suntem ok, doar celălalt nu este ok.
"Eu sunt ok - tu nu ești ok, el și ea nu sunt ok" - merită oleacă de analiză. Tema meditației? Narcisismul, părerea de sine, trufia, lenea.

Concluzie: ceea ce simți la întâlnirea cu Părintele ține și de tine, de anumite credințe subiective, de etaloane și măsuri în care, vai, precum pe un pat al lui Procust nu încape nicicum Părintele.
Decât să îl mutilăm pe Părintele pentru a încăpea în patul lui Procust al gusturilor și credințelor fiecăruia, ce-ar fi să meșterim fiecare un pic la propriul lăcaș pentru a-l adapta la măsura Părintelui?
Decât să asimilăm lumea la mica noastră mașină de scheme, ce-ar fi să lărgim schemele noastre adaptîndu-le la măsurile lumii?
Decât să aducem pe munte la Mahomed, ce-ar fi să meargă Mahomed la munte?
Decât să tragem Biserica în bârlogul lumii, ce-ar fi să scoatem vulpea din bârlog și să o poftim în Biserică?

Nu putem face pe Părintele responsabil de neliniștile care ne apucă atunci când ne întâlnim cu el. Putem însă să ne întrebăm: de ce trăiesc eu asta? ce e în mine de se tulbură așa cugetul și inima mea? ce am eu împotrivă, ce tărie de cerbice manifest de fapt? cum mă ajută pe mine această tulburare, în ce plan, în ce nevoi ale mele infantile, de falsă securitate ori narcisică stimă de sine? ce să înțeleg despre mine, despre însușirile mele sufletești, despre maturitatea ori imaturitatea mea, despre fariseul ori vameșul din mine, despre centrarea mea pe poftele și certitudinile mele, despre fățărnicia ori autenticitatea mea.

Nu știu ce e cu Părintele. Și, probabil, nu voi cunoaște niciodată.
Dar cu mine, Doamne, ce o fi de mă tulbur așa? Cum să mă folosesc de ispită ca să mă cunosc mai bine și să mă îndreptez înaintea Ta? Asta da, asta aș putea încerca să cunosc și să fac chiar acum. Doamne ajută!

Last edited by Ioan_Cezar; 10.08.2014 at 15:25:39.