Citat:
În prealabil postat de Teodosie
tot-laurentiu
Am zis eu ca ne cam complicam.
O fiinta poate contine mai multe firi.Tot ce este unit in ea apartine fiintei respective.Asa cele trei persoane ale Sfintei Treimi sunt nedespartite deci o fiinta.Omul are si el , si asta e asemnarea cu Treimea creatoare , o fire spirituala sufletul, una materiala - trupul si duhul deci trei firi intr-o fiinta individuala nicidecum nu suntem tot Adamul o fiinta.
|
Stimabile, nu ne este permis să filozofăm în chestiuni dogmatice, având în vedere că nu suntem pe aria de biologie, filozofie sau sociologie. Terminologia din dogmatică nu are același înțeles cu terminiologia din acele domenii. Aici nu discutăm dpdv biologic sau sociologic. Sufletul și trupul, fiind create simultan, nu sunt două firi diferite, ci o singură fire!
Firea omenească = trup însuflețit de suflet rațional și înțelegător/rațional și mintal.
"Hristos a luat intreaga fire omeneasca
adica trupul, sufletul, mintea si toate celelealte elemente componente ale naturii umane, pentru ca altfel, nu ar putea sa le vindece."(ÎPS Hierotheos Vlachos)
Vezi aici
"Toți oamenii de pe pământ formează un singur om, un singur Atotom, vârsta căruia este de mii de ani și care populează întreaga planetă. Istoria, atât cea veche, cât și cea contemporană, este istoria Atotomului." (Sf. Nicolae Velimirovici)
"Atunci când stăm în fața lui Dumnezeu într-o tăcere fără formă, străfundurile naturii noastre se deschid chiar și pentru noi... Atunci ni se dă să vedem că ființa întregii omeniri, la baza sa și în conformitate cu natura sa, este una singură, un singur om." (Cuv. Sofronie Saharov)
Sf. Vasile cel Mare învăța că ființa umană primordială era unică. Conform interpretării Sfântului Grigorie de Nyssa, Adam este neamul omenesc, în care este imprimat chipul lui Dumnezeu: "Toată plinătatea omenirii va fi cuprinsă într-un singur trup... Toată firea umană de la primii și până la ultimii sunt unicul, generalul chip al Celui ce este..."
Sfinții Grigorie Teologul și Ambrozie al Mediolanului presupuneau că "Adam cel întreg" conține în sine toată omenirea."
"Nu în zadar Cuvioșii Macarie cel Mare și Sf. Siluan Athonitul ne cheamă să ne rugăm pentru "toate neamurile pământului - Adam cel Întreg", fiindcă "oamenii au o singură ființă". (Enigmele eredității / Konstantin V. Zorin, pag. 33 și 34)
Cei dintai Parinti apuseni, care au dat un raspuns acestei intrebari, au fost Sf. Ambrosie si Fer. Augustin. Amandoi afirma ca noi suntem vinovati pentru pacatul lui Adam, datorita faptului ca in Adam care pacatuia eram noi toti. Conform acestui raspuns, traduc ei si expresia lui Pavel din Epistola catre Romani (V, 12): "intru care (in Adam) toti au pacatuit", in loc de "intrucat toti au pacatuit".
Vezi aici
Dacă eu mă iau la bătaie cu un cetățean, iar acela ajunge în stare gravă la spital, nu înseamnă că el va moșteni acest păcat al meu, că se face vinovat pentru acest păcat al meu, însă urmările păcatului meu le-a moștenit într-o oarecare măsură chiar și fără să vrea. Ceva asemănător se petrece și cu urmările păcatului lui Adam sau urmările păcatelor părinților, bunicilor, străbunicilor etc asupra noastră chiar dacă faptele păcătoase diferă întrucâtva. Orice păcat aduce lucrarea morți în lume "pentru că plata păcatului este moartea, iar harul lui Dumnezeu, viața veșnică, în Hristos Iisus, Domnul nostru." (Romani 6:23)
Nu este vorba, deci, despre moștenirea păcatului în sine sau a vinovăției lui Adam, ci despre urmările păcatului care au apărut în firea omenească după căderea lui Adam, însă firea omenească a fost răscumpărată apoi, de către Mântuitorul Iisus Hristos.
"Primul Adam trebuia ca, prin stradania sa personala si prin harul lui Dumnezeu, sa surmonteze divizarile lasate de Dumnezeu. Ceea ce nu a reusit sa faca primul Adam, a reusit Hristos, Care este noul Adam. Astfel, s-a dat posibilitatea ca fiecare om sa depaseasca toate aceste impartiri prin unirea cu Hristos."(ÎPS Hierotheos Vlachos)
Vezi aici